U státu bude za Teplárenské sdružení lobbovat Topolánek

Praha – Výkonná rada Teplárenského sdružení dnes jednomyslně zvolila svým předsedou expremiéra Mirka Topolánka. V uskupení, které reprezentuje zájmy tuzemských tepláren, byl Topolánek hlavním favoritem. Ve funkci expremiér nahradí bývalého ředitele Teplárny Brno Alexeje Nováčka, který nedávno sdružení opustil. Topolánek ve volbě neměl protikandidáta.

Do funkce expremiéra navrhla společnost Elektrárna Opatovice, která patří do Energetického a průmyslového holdingu. Topolánek byl na získání postu favoritem díky svým kontaktům z politiky i proto, že obor energetiky je mu blízký. V současnosti působí ve funkci ředitele společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu. Po odchodu z politiky se také loni ucházel o místo generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA), kandidaturu ale nakonec stáhl s tím, že se EU nedohodla na jednom kandidátovi.

Nová fuknce je pro Topolánka výzvou

„Největší výzva je to v tom, že teplárenství má vážné problémy, potřebuje něco jako krizového manažera.“

Funkce předsedy sdružení je čestná a Topolánkovi za ni nebude příslušet žádný horář. „Já jsem ale nominován Elektrárnami Opatovice, takže to nebude v tomto smyslu zadarmo, protože budu působit tam. Nicméně samotné teplárenské sdružení má tuto zásadu a já ji pokládám za správnou,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Mirek Topolánek.

Topolánek bude lobbovat za nižší cenu uhlí

Zájmové sdružení je velmi úzce odkázáno na rozhodování státu. Úkolem Mirka Topolánka bude v zásadě tlačit na stát a lobbovat a využít svých bývalých kontaktů, aby stát nedovolil zvýšení ceny uhlí, které tlačí vzhůru i ceny tepla. Ty by v některých městech mohly vzrůst na více než dvojnásobek. „Já budu trvat na tom, aby samotné teplárny vycházely vstříc,“ podotkl Topolánek.

Komentátor Hospodářských novin:

„V poměrech ČR je to (post šéfa Teplárenského sdružení) ještě poměrně důstojné. Je to přece jenom něco jiného než to, co získal a co předvádí například Stanislav Gross jako bývalý premiér. Asi by bylo vhodnější, kdyby se pro bývalého premiéra, a to nemyslím jenom Mirka Topolánka, našel přece jenom post řekněme reprezentativnější. […] Politická kariéra, pokud vyvrcholí postem premiéra, tak je to v podstatě kromě postu prezidenta nejvíce, čeho může politik dosáhnout, a obvykle bývá v zájmu jednak země a jednak i politické strany, aby ty jeho zkušenosti, kontakty byly využity ve prospěch státu nebo aspoň té strany.“

Teplárenství se v současnosti potýká s řadou problémů a osobnost bývalého předsedy vlády by mu podle médií mohla pomoci. Teplárnám hrozí v budoucnu nedostatek uhlí, což zvýší ceny tepla. Sektor se v příštích letech také bude muset vyrovnat s přísnějšími požadavky na ekologický provoz a s nakupováním emisních povolenek. Sám Topolánek za hlavní problémy, kterým teplárenství čelí, již dříve označil hrozící růst cen uhlí, zvyšování daně z přidané hodnoty a zrušení bezplatného přidělování emisních povolenek.