Češi loni vydělávali v průměru 23 598 korun, polepšili si o 900

Praha - Průměrná mzda se loni v Česku zvýšila o čtyři, po odečtení inflace o tři procenta na 23 598 korun. Češi si tak ve srovnání s předchozím rokem v průměru polepšili o víc než 900 korun. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. S loňskými čísly si ale hodně pohrála ekonomická recese, nebýt propouštění a výplat odchodného, byla by podle odborníků průměrná mzda výrazně nižší.

Víc než v průměru za celý rok vydělávali lidé v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy průměrná hrubá měsíční mzda vyrostla o 5,2 procenta, tedy o 1 268 korun na výsledných 25 752 korun. Reálná mzda vzrostla o 4,8 procenta. Platy za celý rok rostly rychleji v nepodnikatelské sféře, kde si zaměstnanci polepšili o 4,7 procenta. V podnikatelském sektoru byl jen 3,8procentní růst.

Průměrná mzda je nicméně daleko více statistikou než údajem, který by reálně popisoval výši výplaty většiny lidí. V Česku na ni dosáhne jen asi 40 procent zaměstnanců.

S loňskými čísly navíc hodně zamíchala probíhající recese. Útlum ekonomiky s sebou přinesl propouštění. Zdaleka nejčastěji ale přicházeli o práci lidé s nižší kvalifikací, a tím pádem i nižší průměrnou mzdou. Vzorek vydělávajících se tak posunul směrem nahoru. „Lidé také byli méně nemocní, více času trávili v práci, a tím pádem si i více vydělali,“ připomíná ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda. Nahoru hnalo průměrnou mzdu také odchodné vyplácené propuštěným zaměstnancům.

Skutečné platy nerostly

Bez těchto vlivů tak průměrná výše výplaty loni spíše stagnovala. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že zaměstnavatelé naplánují zvyšovat mzdy,“ potvrzuje Jana Skalová z pracovních portálů Jobs.cz a Práce.cz. V některých oborech, jako třeba v IT, platy dokonce klesaly. Zaměstnavatelé totiž začali šetřit, většinou na odměnách a dalších pohyblivých složkách platu.

Navíc se stále rozevírají nůžky mezi juniorskými a seniorskými pozicemi. „Hodně špatně jsou na tom třeba absolventi,“ zdůrazňuje Jana Skalová. Horší vyhlídky mají ale také lidé nad 50 let nebo lidé žijící v regionech. A s nepříliš dobrými podmínkami musejí počítat taky uchazeči s nižší kvalifikací.

Platy nejvíce rostly na Plzeňsku

Velmi dobrý rok prožili pracovníci v oboru výroby elektřiny a plynu. Jim platy vzrostly v průměru o 16 procent. Jde ale o výjimečnou situaci, která se nejspíš nebude opakovat. Například zaměstnanci ČEZu měli dobře nastavené kolektivní smlouvy. Ty jim zaručovaly růst platů a končily až loni. Nejhůře na tom byli zaměstnanci v oboru pohostinství a ubytování. Hůře na tom už byli už jen pracovníci v oblasti těžby a dobývání. Jim plat klesl o 3,2 procent.

Regionem s nejvyšším průměrným platem se loni stala Praha, jen ta se přehoupla přes průměrnou mzdu v celé České republice. Mzdy v hlavním městě průměru dosáhly 29 700 korun. Na druhé straně spektra se nachází Karlovarský kraj, kde průměrná mzda činila 19 000 korun. Nejmenší nárůst mezd zaznamenalo Zlínsko, najvíce mzdy rostly na Plzeňsku. Jde totiž o region se silnou a spíše sofistikovanou průmyslovou výrobou, i službám se tady daří.  

Statistika je neúprosná. Z 20 sledovaných odvětví se na průměrnou mzdu vyšplahá jen 6 z nich. Ze 14 krajů jen jeden.

Platy neporostou ani letos

Rychlý růst platů nečeká Čechy zřejmě ani letos. Podle Vojtěcha Bendy budou mzdy spíše stagnovat nebo se zvýší maximálně o úroveň inflace. „Dokud neuvidíme růst ekonomiky o tři až čtyři procenta, nedokážu si představit, že by zaměstnavatelé kývli na nějaký výrazný nárůst mezd,“ míní.

  • Pracovní agentura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140911.jpg
  • Růst mezd ve 4. čtvrtletí 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1486/148584.jpg
  • Nejlépe placená odvětví v roce 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1487/148623.jpg