Praha – Ryby se na jídelníčku průměrného Čecha vyskytují jen málo. Ve srovnání s průměrem Evropské unie se jich u nás spořádá zhruba poloviční množství. Statistiky na stránkách ministerstva zemědělství uvádějí, že se konzumace ryb v Česku dlouhodobě pohybuje okolo šesti kilogramů na osobu. Když už si na rybách pochutnáváme, tak hlavně na těch mořských. Každý Čech jich ročně sní asi 4 kilogramy. Rybí maso je velice zdravé. Ani doporučení odborníků však u nás k větší oblibě ryb nevede.
Čechům ryby nejedou
Významná dávka bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód a nebo rybí tuk, který je koncentrovaným zdrojem omega-3 mastných kyselin, to jsou látky, které našemu tělu dělají dobře a výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu. Zmírňují také některé příznaky lupénky a jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Češi si přesto nedají říct.
Ministerstvo zemědělství
„Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů na osobu a rok. Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule činí 16 kilogramů. Statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele EU je pouze 11 kilogramů.“
Nejčastěji Češi kupují ryby mražené. Nejlepší jsou ale ryby čerstvé, i tady ale občané České republiky zaostávají, i když poptávka po čerstvých rybách stoupá. Mezi nejoblíbenější ryby patří sleď, makrela nebo treskovité ryby. Poslední dobou ale roste i obliba lososa, pangasia nebo tuňáka.
I dovoz ryb do České republiky v posledních letech roste. „Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Vysoká hodnota importu je způsobena především značným množstvím dovezených mořských ryb a produktů z nich vyrobených,“ uvádí ministerstvo zemědělství. V Česku bylo předloni vyprodukováno 20 tisíc tun ryb, z čehož asi 90 procent činily kapři. Zhruba polovina z toho mířila na export. V Česku máme celkem 52 tisíc hektarů rybníků. Většina z nich se využívá k chovu ryb.