Čechům ryby nejedou

Praha – Ryby se na jídelníčku průměrného Čecha vyskytují jen málo. Ve srovnání s průměrem Evropské unie se jich u nás spořádá zhruba poloviční množství. Statistiky na stránkách ministerstva zemědělství uvádějí, že se konzumace ryb v Česku dlouhodobě pohybuje okolo šesti kilogramů na osobu. Když už si na rybách pochutnáváme, tak hlavně na těch mořských. Každý Čech jich ročně sní asi 4 kilogramy. Rybí maso je velice zdravé. Ani doporučení odborníků však u nás k větší oblibě ryb nevede.

Významná dávka bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód a nebo rybí tuk, který je koncentrovaným zdrojem omega-3 mastných kyselin, to jsou látky, které našemu tělu dělají dobře a výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu. Zmírňují také některé příznaky lupénky a jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Češi si přesto nedají říct.

Ministerstvo zemědělství

„Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů na osobu a rok. Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule činí 16 kilogramů. Statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele EU je pouze 11 kilogramů.“

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Nejčastěji Češi kupují ryby mražené. Nejlepší jsou ale ryby čerstvé, i tady ale občané České republiky zaostávají, i když poptávka po čerstvých rybách stoupá. Mezi nejoblíbenější ryby patří sleď, makrela nebo treskovité ryby. Poslední dobou ale roste i obliba lososa, pangasia nebo tuňáka.

I dovoz ryb do České republiky v posledních letech roste. „Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Vysoká hodnota importu je způsobena především značným množstvím dovezených mořských ryb a produktů z nich vyrobených,“ uvádí ministerstvo zemědělství. V Česku bylo předloni vyprodukováno 20 tisíc tun ryb, z čehož asi 90 procent činily kapři. Zhruba polovina z toho mířila na export. V Česku máme celkem 52 tisíc hektarů rybníků. Většina z nich se využívá k chovu ryb. 

Vydáno pod