V Africe nyní vedou čínské investice

Lusaka (Zambie) – Čína rozšiřuje svůj ekonomický vliv na další kontinent. Po zacílení na evropský i americký trh stále více investuje také v Africe. Dosud uzavřené kontrakty Pekingu se zeměmi černého kontinentu činí 110 miliard dolarů, přitom ještě před 15 lety to byly pouze 3 miliardy. Čínští investoři si již vysloužili kritiku, podle které se prý snaží africký kontinent nenápadně kolonizovat. Dočkali se však zastání například od samotného předsedy komise Africké unie Jeana Pinga.

Příkladem úspěšného podnikatele, který svou živnost spojil s Afrikou, je čínský manažer Chang Jang. V Zambii se usídlil před půl rokem a úspěch slaví s nabídkou levných strojů. „Nemůžu mluvit o nějakém zvláštním čínském úspěchu, jsme prostě tady a Zambijcům prodáváme stroje i poskytujeme servis,“ shrnul Chang.

Úspěch Číňanů v Africe spočívá ve spojení trpělivosti, kreativity i potřebných finančních zdrojů. V době, kdy ekonomická krize nejsilněji snížila cenu zambijské mědi, Číňané na rozdíl od místních odmítli zavřít doly. Přestože si místní nejednou stěžovali, že k nim Čína přistupuje jako k otrocké síle, afričtí předáci Peking vychvalují. Dokladem jsou slova šéfa Africké unie Jeana Pinga. „Nám Čína prodává levné výrobky a od nás kupuje nerostné suroviny. Důsledek? Cena afrických surovin stoupá, ale náklady na naši výrobu klesají. Kdo by to odmítal?“ popsal pro ČT Ping.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Čína pomalu odsouvá evropský vliv na Afriku

Za asijskými investory nyní silně zaostává Evropa, i když její angažování v Africe je poznat hlavně na zasílání humanitární pomoci. „Na projekty, které oni potřebují, je Čína schopná odpovědět v podstatě okamžitě, zatímco 2, 6 měsíců až 2 roky trvá byrokratická procedura v Evropské unii, než ty peníze jsme schopni použít,“ přiznává český ministr zahraničí Jan Kohout, který v zambijské vesnici Choma otvíral vodní vrt. Na jeho vytvoření totiž poskytla statisíce korun také Česká republika.

Zambie skrze českého ministra láká Evropany k investicím, zatímco s Čínou již podepsala například kontrakt na půjčku jedné miliardy dolarů. Čínští investoři se nezastaví ani před citlivým tématem dodržování lidských práv, na což je Evropa spíše choulostivá. Také místní média zřetelně informují o tom, která z koncepcí v současnosti na africkém kontinentu vede.

  • Jean Ping autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149568.jpg
  • Jan Kohout ve vesnici Choma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149566.jpg