USA chce kvůli zkreslování informací o hypotékách žalovat banky

Washington – Agentura, která dohlíží nad hypotečním trhem v USA, připravuje žalobu proti více než desítce velkých bank. Obviňuje je, že zkreslovaly informace o kvalitě hypoték, které převáděly na cenné papíry a prodávaly v době bubliny na trhu nemovitostí. Informuje o tom list The New York Times s odvoláním na tři informované zdroje. Mezi žalovanými bankami jsou mimo jiné Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs a Deutsche Bank. Žalobu by Federální agentura pro financování bydlení, která dohlíží na hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, mohla podat ještě dnes, nejpozději příští týden v úterý. Rizikové hypotéky, označované jako subprime, byly hlavní příčinou zhroucení hypotečního trhu v USA, ze kterého se vyvinula globální finanční krize.

Podle vlády banky, které sloučily hypotéky do balíků a prodávaly je jako cenné papíry investorům, neuskutečnily hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence, kterou vyžaduje zákon o cenných papírech. Přehlédly tak, že příjmy dlužníků byly zkreslené nebo uměle navýšené, uvedl list. 

Agentura již podala v létě žalobu na UBS

Fannie Mae a Freddie Mac, jež vlastní či garantují zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány, přišly v roce 2008, kdy praskla bublina na trhu nemovitostí, o více než 30 miliard dolarů (508,4 miliardy korun). Důvodem byly hlavně nákupy cenných papírů krytých hypotékami. Tyto ztráty byly pokryty převážně z peněz daňových poplatníků. Agentura již podala v červenci žalobu vůči UBS, od které chce získat nejméně 900 milionů dolarů. Podle zdroje má být nová žaloba podobná žalobě proti UBS. 

Mluvčí Federální agentury pro financování bydlení nebyl k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřil. Bank of America, JPMorgan a Goldman Sachs se ke zprávě odmítly vyjádřit. Mluvčí Deutsche Bank uvedl, že nemůže komentovat žalobu, kterou neviděl a která nebyla ještě podána. 
      
Zpráva o přípravě žaloby by mohla mít negativní dopad na akcie bank. Podle listu se investoři obávají, že kdyby banky byly donuceny zaplatit miliardy z hypotečních úvěrů, které nebyly splacené, mohlo by to podkopat jejich zisky a přispět k dalším ztrátám v celém odvětví finančních služeb, napsala agentura Reuters.

Finanční domy pod palbou žalob (zdroj: ČT24)