Většině lidí letos platy neporostou

Praha - Ve většině tuzemských firem se letos platy udrží na stejné úrovni jako v roce 2009. Zmrazit mzdy svým zaměstnancům se rozhodly zhruba dvě třetiny podniků. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, provozující internetové portály Jobs.cz a Prace.cz. Pětina dotázaných společností nechá na stávající úrovni jen fixní složky mzdy, své zaměstnance ale i nadále bude motivovat růstem složky pohyblivé.

Celkem dvě třetiny personalistů pracujících s náborovým softwarem LMC G2 uvádějí, že platy letos zůstanou zachovány na stejné úrovni jako doposud. Pětina odpovídajících potvrdila, že fixní mzdové složky ponechají v nynější výši, nicméně budou motivovat své zaměstnance růstem motivační složky mezd. Růst platů i ve fixní složce potvrdilo pouze čtrnáct procent firem.

Manažerka komunikace LMC Jana Skalová:

„Pokud nedojde k oživení ekonomiky, nelze očekávat růst platů. Optimistické vyhlídky naznačují, že by v letošním roce mohlo dojit k maximálnímu růstu mezd do tří procent, a to pouze u vybraných oborů a profesí.“

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Klesající platové tendence potvrdili i samotní uživatelé portálu Jobs.cz. V anketě odpověděla přesně polovina respondentů, že ve srovnání s předchozími roky pobírají v práci nižší plat. Dalších 27 procent uživatelů se na Jobs.cz vyjádřilo ke svému ohodnocení tak, že pokles platu proti minulosti nepocítili. Přesto jim při stejné mzdě byla částečně odebrána možnost čerpání benefitů.