Finsko nedostane od Řeků záruky za záchranný úvěr

Dublin – Finsko zřejmě nedostane požadované záruky za úvěr, který má v rámci svého příspěvku poskytnout na záchranu Řecka. Kontroverzní bilaterální dohoda, kterou Helsinky uzavřely s Aténami, byla údajně zrušena a teď se pracuje na alternativním řešení. Oznámil to irský ministr financí Michael Noonan. Podobnou dohodu, jakou mělo Finsko, chtělo i několik dalších zemí eurozóny.

„Jak jsem pochopil, dohoda o poskytnutí záruk mezi Finskem a Řeckem už není aktuální. Jedná se o jiných opatřeních, která budou ke kompenzaci využita,“ řekl výboru pro finanční služby irského parlamentu Noonan.

Dohodu mezi Finskem a Řeckem kritizovalo především Rakousko, podle něhož by se mělo se všemi členskými zeměmi zacházet stejně. Podle kritiků také hrozilo, že kdyby se o záruky za svou část úvěru přihlásili všichni, Řecko by patrně potřebovalo mnohem víc peněz. O záruku za úvěr se začalo zajímat například i Nizozemsko, Slovensko a Slovinsko.

Zdroj z německé vlády řekl, že ministři financí Německa, Nizozemska a Finska se v úterý sejdou v Berlíně, aby otázku záruk projednali. Analytici už dříve uvedli, že pokud v této otázce vznikne spor, může být v ohrožení celý druhý záchranný program Řecka.

Noonan také řekl, že Dublin možná bude muset zhoršit výhled ekonomiky na příští rok, až v říjnu předloží návrh rozpočtu. „Zdá se, že budeme muset aktualizovat odhad růstu na rok 2012,“ řekl. „Teď počítáme na rok 2012 s růstem o 2,5 procenta, ale protože globální situace se mění, možná budeme muset ten odhad snížit. Zatím si tím ale nejsme jisti,“ dodal.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu mají Atény postupně získat půjčky ve výši 110 miliard eur, tedy asi 2,7 bilionu korun. Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur. K němu už ale přispějí i soukromí věřitelé, což jsou hlavně banky.