Na dostavbě Temelína se budou podílet čeští dodavatelé

Praha – Na 10. energetickém kongresu v Praze byly dnes představeny projekty na výstavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Dostavba atomové elektrárny tak získává jasnější obrysy. O výstavbu se ucházejí konsorcium české Škody JS a ruského Atomstrojexportu, americký Westinghouse a francouzská Areva. Obchodu se mezi energetiky přezdívá zakázka století. Jeho cena se bude nejspíš pohybovat okolo půl bilionu korun.

Rozšíření Temelína už odstartovalo procesem EIA, tedy posuzováním stavby na životní prostředí. Pokud vše půjde hladce, stavební povolení může být vydáno v roce 2015 a projekt dokončen mezi lety 2019 a 2020.

„Jsme na samém začátku toho procesu a k těm třem kandidátům se dá říct jedině to, že všechny projekty mají své silné stránky a mají i své slabiny,“ hodnotí uchazeče předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Nabídky účastníků výběrového řízení se liší především v použitých typech reaktorů. Všechny ale počítají s významným podílem českých dodavatelů. Vítěz tendru bude znám příští rok.

Reportáž Jana Spilky a Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Nabídky uchazečů

Areva

„Naše reaktory EPR budou mít výkon víc než 1 600 megawattů.“

Škoda a Atomstrojexport

„Konsorcium má dnes uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí s 21 českými výrobci a projekčními organizacemi.“

Westinghouse

„Kolem 70 procent zakázek dodávek budou zajišťovat české firmy a také si myslím, že máme velmi zajímavé finanční podmínky, budeme nejlevnější ze všech tří.“ 

Transakce čítá i opce na další tři evropské reaktory. Mluví se o Dukovanech a slovenských Jaslovských Bohunicích.