Kalousek brojí proti bezplatnému rozdávání emisních povolenek

Praha - České firmy nemají podle Miroslava Kalouska dostat zdarma část emisních povolenek na období od roku 2013. Ministr financí podle Hospodářských novin nesouhlasí s 46miliardovým výpadkem příjmů rozpočtu. Energetické společnosti by tak podle něj měly povolenky alespoň zdanit. I přesto, že 32procentní daň na poukázky umožňující vypouštění škodlivin do ovzduší měla napřesrok skončit.

S odkazem na dokumenty, které má deník k dispozici, Kalousek v rámci připomínkového řízení mezi ministerstvy napsal, že „zásadně nesouhlasí“ s tím, aby byly firmám povolenky bezplatně přiděleny. Podle něj je třeba myslet na příjmy rozpočtu, a najít tak kompromis mezi potřebami energetických firem a státu. 

Podle listu by Kalousek raději povolenky, které umožňují podnikům vypouštět skleníkové plyny, firmám prodal a získal tak dodatečné příjmy do rozpočtu. Až polovinu z prodaných povolenek si může stát nárokovat jako jeho součást. Zbytek musí použít ministerstvo životního prostředí (MŽP) na snižování emisí.

Deník uvedl, že pro české energetiky jde o překvapivou změnu, protože s povolenkami výměnou za investice do snižování emisí údajně počítaly už od roku 2008 a na jejich základě připravovaly své miliardové investiční plány. Na rozdíl od Kalouska považuje MŽP přidělení emisí výměnou za investice za unikátní program, který ročně povede k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého. S návrhem souhlasí i ministerstvo průmyslu a obchodu.    

Polostátní energetická firma ČEZ, která by mohla získat dvě třetiny všech přidělených povolenek v hodnotě kolem 30 miliard korun, tvrdí, že bez nich nebude schopna většinu investic uskutečnit. Například teplárny si stěžují, že bez bezplatných povolenek nebudou schopny dál fungovat.

Emise
Zdroj: ČT24

Podle informací dnešních HN je ve hře také varianta, že by podniky sice povolenky získaly zdarma, zároveň by je ale musely zdanit. V současnosti se totiž z povolenek platí 32procentní daň, která má však od roku 2013 skončit. Podle tohoto návrhu by museli znečišťovatelé z darovaných povolenek platit daň i nadále.