Jednání uvnitř British Airways ztroskotala, stávka bude

Londýn – Na poslední chvíli se vedení společnosti British Airways pokoušelo zabránit stávce palubního personálu, která má začít v noci na zítřek a trvat tři dny. Jednání ale selhala a stávka tak začne. Odborářům se nelíbí úsporná opatření, která aerolinky zavádějí. Vadí jim například, že zaměstnavatel omezuje počet členů palubního personálu na delších trasách. Odboráři na březen chystají ještě jednu stávku, která je plánovaná na 27. března a trvat má čtyři dny.

Šéf Unite Tony Woodley ještě včera večer prohlásil, že na obou stranách je dobrá vůle, a vyjádřil přesvědčení, že dohody o řešení sporu o mzdy a pracovní podmínky bude dosaženo včas. Unite slíbila, že odvolá stávku 12 000 svých členů, pokud firma vrátí na stůl nabídku, kterou minulý týden stáhla. To se ale asi nestalo.

Znamená to tedy, že se od zítřka bude tři dny stávkovat. Zrušeno bude zhruba 70 procent letů na krátké vzdálenosti, naopak zhruba 60 procent transkontinentálních letů, tedy do Spojených států, severní Ameriky a Asie, bude zachováno. Společnost sice do zálohy vyškolila asi 1000 zaměstnanců tak, aby mohli palubní personál zastoupit, přesto však stávka přinese chaos a velká zpoždění.

British Airways se snaží zabránit víkendové stávce (zdroj: ČT24)

Cestující mohou sledovat situaci na www.ba.com

Lidé, kteří mají na období stávky koupenou letenku, mohou zdarma přebukovat svůj let nebo využít konkurenční společnosti. Těm, kteří se do těchto letů nevejdou, British Airways nabídne lety v jiném termínu.

Šéf odborového svazu Unite Tony Woodley:

„Stávka, která je naplánována na dnešní půlnoc, se bude konat, stejně jako další stávka, kterou jsme oznámili.“


Stávka, která má vypuknout před Velikonocemi, ale bude mít mnohem větší dopad. Velikonoce jsou totiž v Británii většinou ve znamení cestování a dovolených. Navíc na příští dny ohlásili stávku i železničáři. V takové situaci bude Velká Británie zcela ochromena. Není proto vyloučené, že odbory využijí situace a zatlačí na zaměstnavatele tak, aby přistoupili na jejich podmínky.

Stávka v Británii zkomplikuje předvolební situaci

Protest ale přichází ve špatnou dobu. V Británii totiž zbývá jen pár týdnů do voleb. To se nelíbí vládním labouristům, s nimiž je odborový svaz Unite úzce spjat. Právě od odborového svazu totiž získávají nejvíc finančních prostředků. Protestní akce také odsoudil britský premiér Gordon Brown a obě strany vyzval k vyřešení sporu.

Šéf opozičních konzervativců David Cameron obvinil Browna z toho, že není schopen se odborům postavit, protože když přijde na věc, jedná v jejich zájmu, nikoli v zájmu země. Srovnal to se situací druhé poloviny 70. let minulého století, kdy nepřetržité stávky ochromovaly celou zemi. To na dlouhou dobu odvrátilo britskou veřejnost od labouristů, kteří si s akcemi svých spojenců nedokázali poradit.

Aerolinky si stávku nemohou dovolit, odboráři jsou ale rozhodnuti

British Airways loni těžce zasáhla krize. O místo přišlo 1 700 lidí. Stávku si tak nemůže dovolit. Odboráři jsou ale připraveni. V plánu mají dokonce i další, tentokrát čtyřdenní protest.

Len McCluskey, náměstek generálního tajemníka odborového svazu Unite:

„Stávka je naplánována na 20., 21. a 22. března a další od 27. do 30.“

První vlna protestů by se dotkla 6 z celkem 24 letů mezi Prahou a Londýnem. British Airways by i tak chtěly v době stávky přepravit alespoň 60 procent lidí. Vyškolily proto náhradníky z jiných pozic.

Vydáno pod