Ceny plynu pro pražské domácnosti půjdou nahoru

Praha - Pražská plynárenská od října zvýší ceny plynu. Domácnost, která plyn využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent více. Plyn od této společnosti odebírají především lidé v hlavním městě a přilehlých okresech.

Zákazníci Pražské plynárenské, jež využívají plyn pro vaření a ohřev vody v bytě s roční spotřebou 3,5 MWh, si od října měsíčně připlatí 20 korun, což je o 4,64 procenta více. Domácnosti, kteří plyn využívají k vaření v bytě se spotřebou 0,4 MWh ročně, zaplatí od října měsíčně o tři koruny, tedy o 2,7 procenta, více než dosud.

„V posledních letech společnost zpravidla držela cenu plynu na stabilní úrovni nebo ji snižovala a ke zvyšování cen přistoupila až ve druhé polovině tohoto roku,“ uvedl Vránek. Zákazníkům starších 65 let poskytuje firma zvýhodněné tarify.

Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno.

Společnost v loňském roce snížila svůj zisk meziročně o 18 procent na 520 milionů Kč. Většinovým vlastníkem firmy s 50,2 procenta akcií je Pražská plynárenská Holding, kterou ovládá pražský magistrát. Dalších 49,35 procenta akcií vlastní společnost E.ON.

Vydáno pod