Hodnotící komise obřího ekotendru je na světě

Praha – Vláda už ví, kdo bude hodnotit obří ekologický tendr. Dnes totiž schválila seznam devíti členů hodnotící komise. Bude složená ze tří zástupců ministerstva financí, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády. Zakázku na odstranění starých ekologických škod schválila vláda v červnu 2008, hodnotící komise pro ni posoudí jednotlivé nabídky.

Mimo jiné bude komise posuzovat i nabídky uchazečů z hlediska splnění požadavků tendru a nabídky, které je nesplňují, vyřadí. Posuzuje také výši nabídkových cen a po uchazečích si může vyžádat důvod, proč je cena mimořádně nízká.

Složení komise:

  • Ministerstvo financí: Libor Antoš, Igor Fojtík a Michal Švorc
  • Ministerstvo životního prostředí: Karel Bláha a Jaroslava Honová
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu: Pavel Kavina a Zbyšek Sochor
  • Ministerstvo spravedlnosti: Oldřich Nič
  • Úřad vlády: Kateřina Hradilová

Ministerstvo financí vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, činí zhruba 115 miliard korun. Kritici soutěže proto tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. K likvidaci škod by podle kritiků mohla stačit i třetinová částka. Hodnotu zakázky nechává nyní ministerstvo prověřit.

Ekologická zátěž
Zdroj: ČT24

Uchazeči mají čas do 5. září

Finální datum pro podání nabídek stanovilo ministerstvo financí na 5. září. Obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září. Poté budou také otevřeny obálky s posudky. Mezi uchazeči v tendru zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Na počátku února uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, že po odstoupení společnosti PPF Advisory může tendr pokračovat. Konsorcium v čele s PPF Advisory bylo z tendru dvakrát ministerstvem financí vyřazeno, nakonec samo odstoupilo 21. ledna.