Čeští vojáci budou mít na svých zbraních špičkovou domácí optiku

Přerov - Zakázku za tři sta milionů korun získala exkluzivně od české armády přerovská Meopta. Jako subdodavatel České zbrojovky má během příštích tří let dodat českým vojákům speciální optické zařízení pro osm tisíc nových útočných pušek. Pro Meoptu, která ještě loni kvůli krizi a výraznému poklesu zakázek propustila asi 500 lidí, to znamená naději na výrazné oživení. Přerovská Meopta je už v současnosti jediným závodem v Olomouckém kraji, který se podílí na významných zbrojních zakázkách české armády. Výroba transportérů Pandur, které se ještě loni montovaly ve Šternberku, se z úsporných důvodů přestěhovala do Nového Jičína.

Zatímco loni touto dobou vedení Meopty zaznamenalo více než dvacetiprocentní propad zakázek, propouštělo stovky svých zaměstnanců a zkracovalo pracovní týden, dnes to vypadá, že se firmě podaří definitivně překonat ekonomickou krizi. A to právě díky armádní zakázce. „Potvrzuje se schopnost Meopty dodávat do Armády České republiky konkurenceschopné kvalitní výrobky. A v oblasti optiky denních i nočních pozorovacích a zaměřovacích přístrojů Meopta zaujímá unikátní pozici v rámci celé Evropy,“ tvrdí zástupce generálního ředitele společnosti Vítězslav Moťka.

„Vzhledem k tomu, že Meopta je největším zaměstnavatelem v okrese Přerov, tak díky nové zakázce se situace stabilizuje a přibere pár desítek lidí navíc a nebude už propouštět,“ uvedl analytik Úřadu práce Přerov Bedřich Šenvajc. Meopta už pro armádu nyní připravuje ověřovací sérii. Konkrétně tedy jde o speciální kolimátor a zvětšující přídavný denní a noční dalekohled. První by měla dodat vojákům do Afghanistánu už v červenci.

„Speciálně pro tuto zakázku byly vyvinuty nové typy výrobků, aby měly to použití na útočnou pušku,“ potvrdil ředitel divize vojenské výroby Vilém Kohout. „Vláda se tímto krokem rozhodla podporovat českého výrobce a domácí zbrojní průmysl,“ dodala k zakázce mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová. Podle viceprezidenta Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka má přerovská firma šanci uspět i v rámci exportu, protože se její výrobky mohou srovnávat se světovou špičkou v tomto oboru.

  • Zaměstnanci Meopty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152069.jpg
  • Útočná puška s optikou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152072.jpg
  • Optika z Meopty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152071.jpg
  • Útočná puška s optikou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152074.jpg