Tendru na sociální karty se účastní tři zájemci

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřelo výběrové řízení na tzv. karty sociálních služeb, pomocí kterých by se podle novely zákona měly od začátku příštího roku vyplácet sociální dávky a příspěvky. Podle ministerstva se o projekt uchází tři firmy, podrobnosti o uchazečích úřad podle mluvčí Viktorie Plívové zveřejní až po otevření obálek. Na vyhodnocení tendru si ministerstvo vzalo týden.

Se zavedením sociálních karet počítá reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), která je nyní ve sněmovně. Plívová už dřív uvedla, že by tak měl resort ročně ušetřit miliardu a měl by mít lepší přehled o vyplácených dávkách a jejich užití. Projekt sklízel kritiku, a to i v koalici. Diskutovalo se hlavně o tom, zda by používání karet mělo být povinné či dobrovolné. Vlnu odporu vyvolala v poslední době zpráva, že by kartu měli mít i senioři a nově by si s ní měli chodit pro důchody jen do bankomatů. Podle Plívové to ale ministerstvo nikdy neplánovalo.

Drábkův úřad tendr vyhlásil koncem června. Zájemci se měli hlásit původně do 19. srpna, termín se ale posunul na konec srpna. Zmírnily se i některé podmínky. Stát za vydání a provozování karet vybranému výherci platit nebude. Vítězná firma, která dostane smlouvu na 12 let, získá ale poplatky za „nadstandardní služby“.

Pro ministerstvo je při výběru vítěze tendru důležitým kritériem především množství bankomatů, které přihlášený do systému zapojí, ale také co nejnižší výše poplatků. Lidé by navíc plastikovou kartu měli dostat zadarmo. Jeden výběr z bankomatu ke každé sociální dávce či příspěvku by měl být bez poplatku. Stát by za provozování systému dávek a karet neměl vybrané bance nic platit z rozpočtu.

Karta sociálního systému je součástí ministerského projektu jednotného inkasního místa. První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška dříve uvedl, že v současnosti mají výplaty nejrůznějších dávek vlastní systémy, které spolu nespolupracují. Podle plánů ministerstva má jejich sjednocení přinést v rámci přímých nákladů úsporu jedné miliardy korun.