Britský rozpočtový deficit je nižší, než se čekalo

Londýn - Podle britského ministra financí Alistaira Darlinga je tamní rozpočtový deficit v končícím finančním roce nižší, než se předpokládalo. Pozitivní odhad přednesl premiér, který parlamentu předkládá poslední rozpočet před nadcházejícími parlamentními volbami, v britské Dolní sněmovně. V letošním roce podle něj britská ekonomika poroste tempem 1,0 až 1,5 procenta HDP.

Ještě na podzim odhadovala vláda schodek rozpočtu ve finančním roce, který končí koncem března, na 178 miliard liber (asi pět bilionů korun). Podle Darlinga však bude vzhledem k nižší nezaměstnanosti a příznivému ekonomickému vývoji deficit 167 miliard, tedy o 11,8 procenta nižší.

Británie chce během čtyř let snížit deficit na polovinu

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Dle Darlinga platí plán na snížení deficitu na polovinu během čtyř let. Ten by měl v roce 2014 až 2015 dosáhnout 74 miliard liber, tedy o osm miliard méně, než byla dosavadní předpověď ministerstva financí. Státní dluh nyní je 54 procent HDP. Do finančního roku 2014 až 2015 se podle Darlinga zvýší na 75 procent a pak by měl znovu klesat.

Zdůraznil, že oživení je ještě křehké a nelze je ohrozit příliš rychlými a příliš radikálními škrty. Na druhou stranu ale potřeboval ujistit finanční trhy, že to myslí se snižováním schodků vážně, a tak ani neoznámil nové výdaje, přestože se za pár týdnů očekávají parlamentní volby.

Darling zároveň potvrdil poslední vládní předpověď ekonomického růstu pro letošní rok na jedno až na 1,5 procenta, ale pro příští rok odhad poněkud snížil z 3,25 až 3,75 na tři až 3,5 procenta HDP.

Volby mají být v Británii nejspíš 6. května. Vládní labouristé sice zaostávají za opozičními konzervativci, ale v posledních týdnech se na ně dotahují. Zatím není jasné, která strana vyhraje, ale zdá se, že ani jedna nezíská nadpoloviční většinu křesel.

Velká Británie
Zdroj: ČT24