Soláry potáhnou ceny energie výš ještě řadu let

Praha – Se solárním boomem z minulého roku se podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové bude česká energetika vyrovnávat ještě dlouho. Rozvoj fotovoltaických elektráren totiž bude mít vliv na zdražování elektřiny ještě nejméně 15 let a přinese miliardové náklady. Pro udržení cen pod kontrolou je proto podle Vitáskové nutné každoročně ze státního rozpočtu přispívat dotacemi, které jen za letošní rok činily 11,7 miliardy korun.

Loňský rychlý rozvoj solární energetiky v Česku mohl v letošním roce zdražit elektřinu o více než deset procent. Vláda proto zasáhla a díky dotaci 11,7 miliardy korun omezila nárůst cen energií na pět procent. Prostředky získala mimo jiné z 26procentního zdanění solárních elektráren. Teď však investoři kvůli dani hrozí žalobami. Stejné opatření totiž bude platit i v příštím roce, přesný rozsah zdražení energie ale podle Vitáskové ještě znám není. „Zatím ještě dáváme dohromady naše predikce,“ podotkla. Jasná není ani výše dotace.

Alena Vitásková:

„Pokud se má udržet roční nárůst cen energie do zhruba deseti procent, bude dotace nutná. Jinak vyšší ceny energie dramaticky sníží konkurenceschopnost českých firem. Při ročním růstu cen energie o 20 až 30 procent by nemohla většina velkých fabrik v Česku vůbec existovat.“

Solární elektrárny stojí za každoročním zdražováním elektřiny. „Podpora obnovitelných zdrojů je nutná, ale musí být spočítána tak, aby neměla příliš velký dopad do cen pro spotřebitele,“ řekla. Navíc je třeba hledět do budoucna. Velký problém by podle šéfky ERÚ mohl nastat v době, kdy bude třeba panely zlikvidovat. „Musí být vytvořen fond, do kterého budou přispívat provozovatelé těchto elektráren na budoucí likvidaci panelů. Vůbec není spočítáno, kolik stojí likvidace fotovoltaik. Já mám obavy, že někteří provozovatelé zkrachují a za 15 či 20 let se dostaneme do situace, kdy likvidace fotovoltaik bude stát další miliardy a zaplatí to daňoví poplatníci,“ upozornila.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

S tím ale nesouhlasí zástupci solárníků. Podle nich se fotovoltaika na zdražování v příštích letech bude podílet jen minoritně. „To se samozřejmě dá slíbit občanům, že ten růst nebude díky solárům. A pokud dojde k růstu cen elektrické energie, tak se musíme podívat, kvůli čemu to je. A jestli není pouze řečeno, že je to kvůli solárům,“ nelíbí se ale vyjádření šéfky ERÚ Zuzaně Musilové z České fotovoltaické průmyslové asociace.

Jaderná elektrárna
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Obnovitelné zdroje ano, Temelín však také

Obnovitelné zdroje podle Vitáskové do energetického mixu Česka patří. Šéfka ERÚ však také kýve na dostavbu Temelína a zvýšení podílu jaderné energie v ČR. Prolomení těžebních limitů uhlí by podle ní přineslo levnější ceny tepla, teplárny by se ale měly zároveň připravit na možnost, že uhlí bude nedostatek.