Část akcionářů developera Orco chce odvolat jeho vedení

Praha - Akcie developerské společnosti Orco jdou dnes nahoru, a to nejvíce ze všech pražských burzovních titulů. Může za to skupina akcionářů, která drží v developerské společnosti Orco přes deset procent akcií, neboť žádá svolání valné hromady developera k odvolání současného vedení. S odvoláním na agenturu Bloomberg to dnes uvedl server www.patria.cz. Vyjádření Orca dosud není k dispozici. Orco ve středu oznámilo, že lucemburská společnost Millenius Investments zvýšila svůj podíl ve firmě na 7,74 procenta.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Patricka Vyroubala může být jedním z akcionářů požadujících odvolání současného představenstva právě Millenius Investments. Ještě na podzim 2009 Orco uvádělo, že největším akcionářem firmy je s podílem kolem pěti procent investiční společnost Prosperita z Orlové na Karvinsku, dalším významným akcionářem s podílem 2,4 procenta byl tehdy podnikatel Martin Burda. Zástupce Prosperity i Burda získali loni křesla v čele Orka.

„Předpokládáme, že hlasování na valné hromadě může být dost těsné a výsledek lze těžko odhadovat. Současný management společnosti na minulé valné hromadě podpořili někteří větší akcionáři, kteří by mohli dále jednat ve shodě,“ uvádí Vyroubal.

Orco jako jeden z největších středoevropských developerů

V současnosti patří společnost Orco mezi největší developerské firmy ve střední Evropě, ovšem už rok se nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. Soud v Paříži nedávno ochranu prodloužil o další tři měsíce do 25. června. Orco nyní dokončuje plán své záchrany, který má být věřitelům k dispozici na konci března. Orco řídí jeho zakladatel Jean François Ott.

„Ztratili jsme důvěru v ředitele společnosti a předsedu jejího představenstva. Po celém roce pod soudní ochranou francouzského soudu selhal při roli snižování dluhu, který paralyzoval celou společnost a zničil veškeré naděje na její znovuoživení,“ cituje server prohlášení akcionářské skupiny, za níž mluvil Jean-Pierre Mattei, bývalý šéf obchodního soudu v Paříži, který prý zastupuje dva z akcionářů.

Část akcionářů chce do čela Jeana-Pierra Matteie

Akcionáři navrhují jmenovat Jeana-Pierra Matteie, Anne-Marii de Chalambertovou, Jeana Coeroliho, Emila Ferenczyho, Jeana Van Den Esche a Patricka Aubarta do představenstva společnosti v čele s Matteiem.

„Nejvyšší prioritou nového vedení bude snížení konsolidovaného dluhu o nejméně 25 procent, na čemž závisí přežití společnosti. Společnost potřebuje prostor pro investice a růst na základě finančního zdraví, ziskovosti a udržitelného obchodního modelu,“ prohlásil Mattei.

Za devět měsíců roku 2009 prohloubilo Orco ztrátu na 201 milionů eur, tedy asi na 5,1 miliardy korun. Za stejné období roku 2008 činila ztráta developera 29,8 milionu eur. Dluh developera činí 1,6 miliardy eur (kolem 41 miliard korun). Celkové výsledky za rok 2009 má Orco oznámit v úterý 30. března.

Nové Bubny
Zdroj: ČT24