Bratislava plánuje tendr na prodej podílu v ČSA

Bratislava - Bratislavský magistrát se chystá vyhlásit veřejnou soutěž na prodej svého minoritního podílu 0,98 procenta v Českých aeroliniích. Slovenské hlavní město vlastní podíl v ČSA od roku 1992 a v minulosti se ho už několikrát pokoušelo neúspěšně prodat. Před časem o něj projevila zájem slovenská společnost Mercatus.

„Převod akcií navrhujeme uskutečnit formou veřejné obchodní soutěže, která bude vyhlášena po zkompletování všech podkladů potřebných k soutěži,“ uvedla mluvčí bratislavského magistrátu Beatrice Szabóová. Dosavadní pokusy o prodej podílu v ČSA překazil jednak nezájem kupujících a také nízká nabízená kupní cena. Před třemi lety poslanci přijali usnesení, podle kterého má magistrát za balík zinkasovat nejméně 26,78 milionu Kč, což odpovídá jeho jmenovité hodnotě. Zájemci o koupi ale nabízeli jen desetinu.

Menší podíl, 0,24 procenta, v ČSA vlastnil také slovenský Fond národního majetku. Ten ho loni prodal českému ministerstvu financí za zhruba 10,2 milionu korun. Prodej svého podílu loni plánovala i česká vláda. Od privatizace pak ale kvůli problémům společnosti ustoupila. Nad firmou se totiž jeden čas vznášela dokonce hrozba krachu. Předpokládá se, že za loňský rok vykáží ČSA ztrátu přes tři miliardy korun.

Vydáno pod