Dnes naposledy je možné zaplatit daně bankovním převodem

Praha – Dneškem končí možnost zaplatit daň z příjmů bankovním převodem. Lhůta pro podání daňového přiznání sice vyprší až zítra, daně z účtu by měly ale odejít nejpozději dnes. Letos totiž platí novinka, kdy musejí být peníze do termínu podání přiznání už na účtu finančního úřadu. Loni stačilo ve stejný den odeslat růžový tiskopis a předat bance platební příkaz. Informoval o tom Český rozhlas.

Češi obvykle nechávají své daňové povinnosti na poslední chvíli. Vrchní ředitel daňové správy Jan Knížek vysvětlil, že nejrychlejším způsobem úhrady je hotovost. „Když člověk dojde na finanční úřad a tam v pokladně zaplatí na místě, tak samozřejmě zaplatil tím dnem,“ vysvětlil.

„Jestliže využívá služeb pošty nebo přes poštu daňové složenky, tam už by ten termín mohl být v ohrožení,“ varuje Knížek a dodává, že samotná pošta potřebuje určitý čas na zpracování daňové složenky a teprve poté dává příkaz k úhradě své bance.

Existuje mnoho možností, jak podat daňové přiznání

Možností, jak podat daňové přiznání, je více - přes datovou schránku, poštou nebo klasicky elektronicky s podpisem. „V naší zemi je hluboce zakořeněna láska k papíru, razítku a podpisu,“ podotkl Knížek. Datová schránka má výhodu – není nutný zaručený elektronický podpis, je totiž sama identifikátorem osoby. Právě elektronický podpis byl podle Knížka brzdou elektronického podání, protože si ho spousta lidí nechtěla pořizovat.

Letošní novinkou na internetu je on-line formulář, který kromě finančního úřadu pošle přiznání rovnou i na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Jen počítač s internetem k tomu ale nestačí. Potřeba je i datová schránka. Její zřízení je velice jednoduché, stačí zajít na kterýkoliv CzechPoint, ať už na České poště nebo na obecním úřadě.