Město pro byznys odhalí nejlepší lokalitu pro podnikání, zatím boduje Český Brod

Praha – V Praze bude zahájen již třetí ročník srovnávacího výzkumu Město pro byznys. U příležitosti jeho zahájení byl vyhlášen i výsledek testu elektronické komunikace 227 českých a moravských radnic a jednotných kontaktních míst pro podnikatele, které mají od 1. ledna 2010 povinnost informovat občany o možnostech podnikání v Evropské unii. Podle něho nejlépe s podnikateli komunikují úředníci v Českém Brodě. Výzkum hledá nejlepší místo pro byznys v České republice. Testu se podrobí 205 obcí s rozšířenou pravomocí. V loňském roce se nejlépe umístily Klatovy. Letošní vítěz bude vyhlášen v říjnu.

Město pro byznys se snaží kultivovat podnikatelské prostředí v Česku a chce také českým firmám ukázat, jak jim jednotlivé radnice vycházejí vstříc. Dovědí se také, co získají, pokud se rozhodnou v dané obci či regionu investovat. Obcím potom průzkum nabídne srovnání a může je motivovat ke změnám nebo diskusi s podnikateli, které mohou být velkým přínosem pro obě strany.

Na základě 50 kritérií projekt vyhodnotí nejlepší město pro byznys

Jde o ojedinělý projekt, který na základě 50 kritérií hodnotí vhodnost lokalit pro start podnikatelů. Mezi kritérii jsou cenové podmínky, celková kvalita lokality nebo přístup veřejné správy k podnikání a podnikatelům. Součástí Města pro byznys je i průzkum, mezi více než 8 000 českými podnikateli. Průzkumy podobného rozsahu se v Česku běžně neprovádějí.

Ze všech kategorií vzejdou regionální vítězové. Z těch se pak vybere nejlepší  „podnikatelské“ město. Obec, která v rámci srovnávacích průzkumů dosáhne nejlepších výsledků, obdrží Cenu týdeníku Ekonom Město pro byznys. Minulý rok vyhrály Klatovy.

Šéfredaktorka týdeníku Ekonom Eva Hanáková:

„Příští týden by měl být znám vítěz moravskoslezského kraje, další týdny a měsíce budou potom postupovat ta jednotlivá krajská kola a na podzim bude znám ten konečný vítěz.“

Data, se kterými projekt přišel, využívala pro svou závěrečnou zprávu například i Národní ekonomická rada vlády. Projektem se nechalo inspirovat i Slovenko a do podobného výzkumu se letos pustilo také.

S podnikateli nejlépe komunikují úředníci v Českém Brodě

První kategorie - podávání informací podnikatelům - se podle organizátorům projektu ve srovnání s loňskými výsledky zlepšilo. Nejvíce bodoval Český Brod. „Osobně považuji komunikaci za normální záležitost fungování státní správy, a proto by měla každá radnice odpovídat promptně a kvalitně,“ uvedl místostarosta Českého Brodu Jakub Nekolný. Druhé místo obsadila Moravská Třebová, třetí příčka patří radnici v Trhových Svinech.

Testu se podrobilo 227 českých a moravských radnic. Musely co nejlépe a co nejdříve odpovědět na e-mailový dotaz fiktivního občana. Jen 26 radnic mělo nastavenu automatickou odpověď oznamující přijetí pošty, čtyři radnice neodpověděly na dotazy vůbec.