Nezaměstnanost v březnu přestala po roce a půl narůstat

Praha – Růst nezaměstnanosti se v březnu zastavil. U příležitosti zahájení veletrhu volných pracovních míst to ohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. „První signály jsou mírně pozitivní, nezaměstnanost nešla nahoru,“ sdělil Šimerka. Celé ministerstvo věří, že letošní scénář bude optimističtější než ten loňský.

Ministerstvo staví na přední místa v boji s nezaměstnaností mladé absolventy a zdravotně postižené. Absolventů bez zaměstnání je v současnosti zhruba 35 tisíc. Sedmdesát tisíc postižených lidí trpí stejným problémem. „Poučili jsme se v zahraničí a budeme na úřadech práce aplikovat určité motivační prvky, které jim pomohou zaměstnání najít,“ řekl Šimerka.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka:

„Pokud jde o zaměstnanost, tak se ovšem dají očekávat strukturální změny. Všichni se shodují v tom, že zelenou budou mít takové obory, kde je vyšší přidaná hodnota.“

Koncem února bylo bez práce téměř 600 tisíc Čechů. Naopak volných míst bylo pouze 32 tisíc. Na jednoho volné místo tak připadalo 18,2 uchazeče a míra nezaměstnanosti dosahovala 9,9 procenta. Poslední pokles nezaměstnanosti Česko zaznamenalo v říjnu loňského roku. Analytici to ale přikládali sezónnosti. Počet lidí bez práce tak nepřetržitě roste od června 2008.

Veletrh Jobdays pro nezaměstnané dnes začal na pražském Výstavišti

Všichni nezaměstnaní ale mohou navštívit veletrh Jobdays 2010, který byl dnes zahájen na Výstavišti v pražských Holešovicích. Účastní se ho více než 85 vystavovatelů z řad personálních agentur i zaměstnavatelů.