Nezaměstnanost v eurozóně na magické desetiprocentní hranici

Brusel – I únor znamenal pro Evropskou unii a eurozónu růst počtu lidí bez práce, který se v uplynulých měsících stal už zaběhnutým trendem. V celé evropské sedmadvacítce se míra nezaměstnanosti vyšplhala na 9,6 procenta, oproti lednu tak vyskočila o desetinu. V eurozóně se kvůli stejnému růstu dotkla dokonce magické 10procentní hranice. Podle Eurostatu představuje únorový výsledek nejvyšší čísla zaznamenaná od srpna 1998 a u EU od ledna 2000, kdy se tyto údaje takto souhrnně vedou.

Podle odhadu Eurostatu bylo bez práce v únoru v 27členné EU přibližně 23 milionů lidí, z toho téměř 16 milionů v eurozóně. Proti lednu přibylo v únoru dalších 131 tisíc nezaměstnaných, z toho 61 tisíc v eurozóně. Meziročně v celé unii přibyly více než tři miliony nezaměstnaných.

„Oživení v ekonomice - v produkci je příliš slabé na to, aby vznikala nová pracovní místa a aby mohla klesat míra nezaměstnanosti,“ vysvětlil ekonom Patria Finance David Marek.

Nezaměstnanost v EU a eurozóně (zdroj: ČT24)

Nizozemí hlásí jen 4 procenta nezaměstnaných

Mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie však panují v počtu lidí bez práce značné rozdíly. Nejlépe si vede s 4procentní mírou nezaměstnanosti Nizozemí a těsně za ním je s 5 procenty Rakousko. Na zcela opačném konci spektra stojí Lotyšsko, kde je bez práce 21,7 procenta aktivní populace, a Španělsko, kde se míra nezaměstnanosti vyšplhala na 19 procent.

Ve srovnání s loňským rokem ovšem zaznamenaly nárůst nezaměstnanosti všechny členské státy. Nejméně – pouze o desetinu – se zvýšila nezaměstnanost v Lucembursku, a to z 5,4 na 5,5 procenta. Nejvíce přibylo lidí bez práce v Pobaltí. Třeba Lotyšsko postihl skok z 13,2 procenta v únoru 2009 na letošní 21,7 procenta.

Spojené státy zažily v nezaměstnanosti větší skok

„Nezaměstnanost v eurozóně se nezvýšila nijak výrazně ve srovnání třeba se Spojenými státy nebo jinými vyspělými zeměmi, protože Evropa má rozsáhlé sociální sítě. Nicméně o to déle může stoupat,“ poznamenal Marek.

Brzy bude možná lépe

I když se ekonomové shodují v tom, že Evropa ještě v počtu lidí bez práce vrchol nezažila, na obzoru se už začínají objevovat známky toho, že by se nepříznivý trend nárůstu nezaměstnanosti mohl brzy obrátit. Německo, které dnes zveřejnilo statistiky za březen, hlásí pokles nezaměstnanosti o dvě desetiny na 8,5 procenta. „Na trh práce dorazilo jarní oživení,“ komentoval výsledek šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

  • Nezaměstnanost v EU a v Eurozóně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1541/154080.jpg
  • David Marek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1417/141631.jpg