ODS vytáhla do boje za podnikatele, nepřipustí zvýšení daní

Praha – Občanští demokraté dnes představili třetí pilíř svého volebního programu, kterým je podpora podnikání. Strana se zavázala, že zabrání zvyšování daní pro firmy a živnostníky a nepřipustí rovněž růst sociálního pojištění. Zároveň počítá s ročními daňovými prázdninami v případě, že živnostník vytvoří nové pracovní místo třeba pro Karla Pracovitého. Ten společně se třetím pilířem doplnil dva předchozí maskoty - Václava Dobráka a Marii Slušnou. Nabídka nových míst by podle ODS měla nastartovat snižování nezaměstnanosti, která Česko sužuje. Posvítit si ODS chce také na byrokracii, která znesnadňuje vstup do podnikání i výstup z něj a komplikuje podnikatelům život i během provozování živnosti.

Občanští demokraté pro podnikatele připravili celkem 12 bodů, které jim mají usnadnit jejich práci. Podnikatelský sektor je přitom pro českou ekonomiku velmi významný, protože jen v malých a středních podnicích pracují dvě třetiny ekonomicky aktivních Čechů. Podle člena výkonné rady ODS a lídra severomoravské kandidátky strany Pavla Drobila jsou přitom právě živnostníci v době krize velmi ohrožení, a přitom na nich záleží, zda se podaří českou ekonomiku rozhýbat.

Kromě jasného stop pro zvyšování daní, počítá ODS se změnami v oblasti výběru daně z přidané hodnoty. DPH by se měla podle jejich plánů odvádět jen z faktur, které byly skutečně uhrazeny. Zároveň však občanští demokraté počítají s tím, že legislativně omezí možnost zneužívání tohoto opatření.

Podnikatelé nesmějí být obtížným hmyzem

„Co čekalo živnostníky a podnikatele za vlády ČSSD? Daně z dluhů, registrační pokladny, zbytečná byrokracie a regulace. Výsledek? Jen mezi roky 2004 a 2005 skončilo v této zemi 80 tisíc podnikatelů. To je důsledek politiky ČSSD, která považuje podnikatele v lepším případě za dojnou krávu, kterou je třeba podojit, v horším případě za obtížný hmyz, který je třeba zničit,“ uvedl Drobil. Zároveň poukázal na to, že díky reformám vlády Mirka Topolánka podnikatelů naopak přibývalo. „V reformním roce 2008 se zvýšil počet podnikatelů téměř o 26 tisíc, a to navzdory přicházející krizi,“ konstatoval.

Přínosem pro podnikatele i pro stát, kterému to pomůže v boji s nezaměstnaností, by mělo být zavedení daňových prázdnin. „Umožníme jednoroční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud živnostník vytvoří minimálně jedno pracovní místo na minimálně dva roky a zároveň tento živnostník nepobírá sociální dávky,“ nastínil záměr ODS Drobil. Daňové prázdniny by mělo být možné využít v průběhu čtyř let.

Dalším opatřením, které by mělo podnikatelům usnadnit výkon jejich profese je projekt jednotného inkasního místa. „Urychleně dokončíme projekt jednotného inkasního místa pro daň z příjmů, sociální odvody, zdravotní pojištění a clo. Toto je úplné minimum, které můžeme pro podnikatele udělat. Nestojí to nic jen trochu úcty a dobré vůle k lidem, kteří tento stát živí,“ prohlásil Drobil.

ODS chce bojovat s nadměrnou regulací

Občanští demokraté nepočítají pouze se změnami v daňové oblasti, podnikatelům chtějí pomoci také tím, že odstraní byrokracii a nadbytečnou regulaci. Založení firmy by se mělo podle jejich představ zkrátit na pouhý týden a změny nastanou také při ukončování podnikání. Tím ale jejich plány zdaleka nekončí.

„Třicet regulací bude každý rok zrušeno nebo redukováno,“ zdůraznil ambiciozně Drobil. Třetinu kandidátů na zrušení by přitom měla vybírat odborná veřejnost, třetinu určí podnikové organizace a o poslední třetině se rozhodne na základě největšího rozdílu mezi náklady a výnosy.

Stop zdražování elektřiny

ODS se chce dále poprat také se zdražováním elektřiny. Domnívá se, že za uměle vyvolaným růstem cen stojí obnovitelné zdroje. „Snížením podpory obnovitelných zdrojů zabráníme dalšímu prudkému zvyšování cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Podpora obnovitelných zdrojů musí být ekonomicky únosná,“ podtrhl lídr moravskoslezské kandidátky.

Ekonomové plány ODS vítají

Občanští demokraté se při tvorbě svých opatření inspirovali doporučeními Ekonomické skupiny odborníků (ESO). Její členové jsou potěšeni tím, že se jejich doporučení do předvolebního programu strany dostali. Program ODS hodnotí jako vyrovnaný, ambicozní a zásadní. „Opatření jsou vyrovnaná. Část z nich působí na přímou podporu podnikatelů a část z nich garantuje nezhoršení podmínek na trhu,“ poznamenal ředitel společnosti Cyrrus Jan Procházka.

ČSSD: Plány ODS jsou cestou ke katastrofě

Plány ODS se nijak nezamlouvají hlavnímu rivalovi strany ČSSD. Největší kritiku sklidily změny v oblasti výběru daně z přidané hodnoty. „To je čistý návod na rozvrácení daňového systému, rozvrácení daně, která je nejspolehlivější pro příjmy státního rozpočtu. V konečném důsledku by to způsobilo zvýšení deficitu státního rozpočtu o desítky miliard,“ prohlásil ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka o změnách v DPH

„ODS se nijak nevypořádala s dopady do státního rozpočtu ani do rozpočtů krajů a obcí. Pokud by se realizovala tato část programu ODS, tak by došlo ke zvýšení deficitu a také ke zhoršení ratingu České republiky.“

ČSSD se nezamlouvá ani plán na daňové prázdniny. Tvrdí, že občanští demokraté již jednou něco podobného navrhovali před volbami v roce 2006, sami nakonec od tohoto plánu ustoupili.

Program ODS napadly i ostatní strany

„Pokud jde o daňové prázdniny, tak to je nápad, který se teď opravdu nehodí, protože výpadek v rozpočtu bychom pocítili všichni,“ komentuje plány občanských demokratů Jiří Dolejš, poslanec KSČM. Komunisté před volbami navrhují zjednodušování daní nebo lepší přístup k úvěrům a veřejným zakázkám. Lidovci zase sází na snižování administrativní zátěže a chtějí například navázat dotace z Evropské unie na vytvoření pracovního místa.

Naopak v TOP 09 by mohla ODS najít spojence. „Stát má podnikatelům co nejméně překážet. Stát musí být tím, kdo dobře lajnuje hřiště, umí dělat přesného a spravedlivého rozhodčího, ale v žádném případě se nemá zapojovat do hry,“ uvedl místopředseda strany TOP 09 Jaromír Drábek.