Česko má desáté nejrychlejší připojení k internetu, vede Jižní Korea

Praha - Česká republika má desáté nejrychlejší připojení k internetu. Vyplývá to z průzkumu americké společnosti Akamai, která se zabývá monitoringem tohoto média. Nejlépe je na tom Jižní Korea, Spojené státy jsou až osmnácté. Kritériem pro hodnocení byla průměrná rychlost širokopásmového napojení na síť ve třetím čtvrtletí loňského roku. Jižní Korea žebříček s rychlostí stahování 14,6 megabitu za sekundu suverénně vede. Na druhém místě je Japonsko se 7,9. Bronzová příčka patří s rychlostí 7,6 Hongkongu.

V první desítce se nachází ještě Švédsko, Nizozemsko, Švýcarsko nebo Rumunsko. Rychlost stahování v Česku je v průměru 4,8 megabitu za sekundu. Ve Spojených státech je připojení víc než třikrát pomalejší než v Jižní Koreji, zároveň ale třikrát dražší.

Co se počtu domácností připojených k internetu týče, evropský žebříček vede Nizozemsko s 90 procenty. Češi za unijním průměrem 65 % zaostávají. V zemi má připojení k internetu jen něco málo přes polovinu domácností. Nejhorší je situace v Bulharsku - tam má internet jen každá třetí domácnost.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod