Hodonín má obrovská naleziště ropy, Česko už nebude muset dovážet

Hodonín – Česká republika si může oddechnout, za pár měsíců totiž bude naprosto soběstačná v dodávkách ropy. Na jihu Moravy totiž těžaři objevili obrovská naleziště černého zlata, zatím ani nedokázali vyčíslit, o jaké množství se jedná. Na zprávu skokově reagoval kurz koruny vůči dolaru i euru, vůči oběma reaguje historických úspěchem. Česká měna se „vyšplhala“ pod hranici 20 korun za euro a 15 korun za dolar. Nyní je tak jedinečná možnost například k nákupu valut na chystanou dovolenou.

Největší česká těžařská společnost - skupina Moravské naftové doly (MND) – nalezla poklad nedaleko Hodonína, blízko rybníku Nesyt. Podle informací ČT může jít o největší nález ve světě za posledních 50 let.

Informaci potvrdilo také vedení MND: „Je to výborná zpráva nejen pro nás jako firmu. Doufáme, že se v Česku přiblíží cena benzinu alespoň trochu situaci ve Venezuele, kde je nejlevnější na světě. Za plnou nádrž pak zaplatíme tolik, co nyní stojí litr.“

Vhodný čas na nákup cizích měn

Česká koruna po prolomení 19,90 Kč/EUR nyní dále posiluje a podobně je na tom také dolar, který se obchoduje za 14,85 Kč/USD. Předpokládá se, že koruna bude dále posilovat. Očekává se také vyšší síla českých burzovních titulů.

Cenu ropy na světových trzích tak Česko nebude muset pár desítek let sledovat z negativní stránky, naopak by měla zbýt také surovina na vývoz.

Nepříliš pozitivní zprávou však je, že naleziště nejspíše zasahují také na Slovensko, protože Hodonín, zvláště pak oblast Nesyt, těsně sousedí se slovenskou hranicí. Nyní tedy bude otázkou, kdo začne dříve čerpat.

Zpráva je platná pouze pro dnešní den (1.4.2010).

Eurobankovky
Zdroj: ČT24/frenchfriends.info