Ve sporu mezi Lufthansou a jejími piloty se schyluje k arbitráži

Frankfurt  - Spor mezi vlajkovými německými aerolinkami Lufthansa a jejími piloty se dále prohlubuje. Obě zúčastněné strany se vzájemně obviňují, kdo za současný kritický stav může více. Piloti jsou ochotni přistoupit i na arbitráž, Lufthansa zatím ne a naopak odborovou organizaci pilotů Vereinigung Cockpit (VC) žádá, aby nejprve odvolala stávku. Pilotům jde o vyšší platy a jistotu zaměstnání.

Arbitráž jako první navrhla Lufthansa a piloti s ní v zásadě souhlasili. Odmítají ale stávku odvolat, dokud nebudou znát podmínky akce. Lufthansa na to odpověděla, že nebude o podmínkách arbitráže jednat, dokud nebude mít od pilotů příslib, že stávkovat nebudou.

Stávka by Lufthansu patrně stála až desítky milionů eur denně. Pokud by se spor dostal před arbitráž, z chystané stávky by patrně sešlo. Stávka je plánována na polovinu dubna a má trvat čtyři dny. Piloti kvůli stejným požadavkům stávkovali i v únoru.

Mluvčí odborářů Jan Krawitz se nechal slyšet, že teď záleží na postoji Lufthansy. Tedy zda bude ochotna začít o podmínkách arbitráže jednat i bez toho, aby měla příslib, že se nebude stávkovat. Pokud se obě strany dohodnou, bude třeba domluvit přesné podmínky a načasování akce, především ale bude nutné vybrat hlavního arbitra.

Plánovaná čtyřdenní stávka trvala jen den

Únorová stávka, které se zúčastnily až 4000 pilotů, trvala pouze jeden den. Odboráři sice chtěli stávkovat čtyři dny, Lufthansa se ale hned první den protestu obrátila na soud s požadavkem, aby pilotům zakázal ve stávce pokračovat. Lufthansa se sice snažila část letů zajistit, přesto zůstaly v letištních halách po celém světě tisíce pasažérů, kterým se zkomplikovaly cestovní plány.

Stávka v únoru připravila Lufthansu asi o 48 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy Kč) na nerealizovaných tržbách. Lufthansa i nyní hrozí, že pokud by došlo na stávku, bude po odborářích vymáhat i škody.

Cestující postižení stávkou pilotů Lufthansy
Zdroj: ČT24