Loňský rok naboural rozpočty politických stran, miliony musí dodat sponzoři

Praha – Politické strany mají za sebou ekonomicky náročný rok. Vysoké sumy peněz vyplýtvaly na kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny, které se nakonec neuskutečnily. A tak za ně partaje nedostaly příspěvek od státu. Ty parlamentní proto loni všechny skončily v minusu. Jedinou výjimkou byli zelení, kterým zůstalo na konci roku na kontech 4,5 milionu korun. Na novou kampaň teď politické strany shánějí peníze, kde se dá. Pomáhají jim dárci a sponzoři.

Peněžní dary z kont příznivců, firem i straníků jsou kromě státních příspěvků další zdroje, bez kterých se v hubených časech žádná strana neobejde. Loni svým oblíbencům věnovali desítky milionů korun.

Nejvíc peněz takhle loni získala ODS - 97 milionů korun - a na letošní rok a volby počítá s obdobnou sumou. Předpokládáme, že se peníze budou scházet v průběhu celého roku a očekáváme, že to nebude méně peněz.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Druhou nejúspěšnější stranou byla TOP 09 se čtyřiceti miliony, pak už jdou čísla strmě dolů. ČSSD dostala od dárců 24 milionů, lidovci 7,5 milionu, komunisté jen 4,5 a zelení 1,5 milionu korun. Ve výročních zprávách některých stran se přitom už teď v přehledu darů objevují nejasnosti. „U některých stran schází darovací smlouvy u dárců, kteří darovali straně více než padesát tisíc korun, a to je, myslím si, vážný problém,“ upozornil předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM).

ODS loni dostala 4 miliony od Jaromíra Jágra, 1,5 milionu od tenisty Tomáše Berdycha, ale také třeba 300 tisíc od finančníka Zdeňka Bakaly. ČSSD podpořil půlmilionem severočeský straník Petr Benda a 6,5 milionu korun poslal Tomáš Melich - známý Jiřího Paroubka. Většina těchto peněz ale zmizela v propasti nakonec zbytečné podzimní kampaně.

Partajím chybí miliony

Největší propad postihl občanské demokraty, kteří prodělali 164 milionů korun. Sociální demokracie je hned v závěsu se ztrátou 158 milionů. Tratily ale i ostatní strany, s výjimkou zelených. Ztráty se teď, dva měsíce před volbami, snaží všichni dohnat, jak se dá.

„Děláme to na úkor rezerv a jinak se nám podařilo i část těch materiálů uchovat, takže jsou použitelné v této volební kampani,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Náš deficit je dán tím, že nebyly volby, ale není to deficit, který nezvládneme,“ zdůraznil předseda lidovců Cyril Svoboda.

Jména dárců, kteří v letošním těžkém roce zalepí díry v rozpočtech stran, zatím známa nejsou. Partaje je tak mohou zveřejnit klidně až zase za rok, tedy po volbách.

Vydáno pod