Škromach: Důchodová a sociální reforma v Senátu neprojde

Praha – Horní komora Parlamentu pravděpodobně odmítne současnou podobu důchodové a sociální reformy, kterou má nejprve v nadcházejících dnech schvalovat sněmovna. Podle Škromacha prý koalice neprojednala reformy tak, aby byly schůdné pro opozici a případně schopné přežít další volební období. Odmítavý postoj většiny Senátu by tak pro vládní poslance znamenal opětovné prosazování reforem ve sněmovně.

„Jedná se o poměrně rozsáhlé změny a za pochodu tam vkládat nějaké vylepšení je velmi složité,“ řekl dnes ČTK Škromach. „Dá se očekávat, že v Senátu tyto návrhy neprojdou,“ dodal. Vinu za to dává Škromach vládní koalici. Podle něj reformy s opoziční sociální demokracií nepředjednala tak, aby přečkaly nynější volební období. „Pokud tady dojde ke změně vlády, bude snaha tento systém výrazně změnit,“ uvedl místopředseda ČSSD a její stínový ministr práce a sociálních věcí.

Na sociální reformě nepanuje shoda ani ve vládní koalici. VV mají nejasnosti ohledně takzvané sociální karty nebo u kompetencí ohledně jednotného výplatního místa. V úterý se kvůli tomu má uskutečnit jednání koaličních špiček.

Sociální reforma má mimo jiné změnit systém sociálních dávek. Nová pravidla se týkají například čerpání rodičovského příspěvku, příspěvku na péči a také vyplácení dávek zdravotně postiženým. Předlohy důchodové reformy mají umožnit převod části pojistného z průběžného systému do fondů. Opozice reformní zákony kritizuje. Za určitých podmínek by podpořila jen zákon o záchranné službě, který spolu se zákony o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách tvoří druhou část zdravotní reformy.