Tkát drahé egyptské koberce se děti učí odmalička

Káhira - Textilní průmysl je důležitou součástí egyptské ekonomiky. Zaměstnává víc než půl milionu lidí. Výroba koberců patří v Egyptě mezi nejstarší řemesla, tkají se tu už tisíce let. Většina z nich dnes míří za hranice země. Ruční výroba a mimořádně kvalitní materiály z nich dělají oblíbenou, ale drahou součást evropských a amerických interiérů. Ročně se z Egypta vyveze zboží za víc než miliardu dolarů.

Tkalcovské stroje se nezastaví do pozdních večerních hodin. V tropickém vedru se u nich střídají celé rodiny. Ženy během dne, na noční chodí obvykle muži. Většina z nich začíná ve velmi raném věku. „Pracuji tady od osmi let. Nechala jsem toho, když jsem si vydělala dost, abych se mohla vdát. Ale pak přišly děti a potřebovali jsme peníze. Tak jsem se zase vrátila,“ konstatovala tkadlena Um Ramadanová.

Haj Amer Abo Khamis, majitel:

„Na evropském trhu jsou turecké, íránské, indické a pákistánské koberce. Jsou nádherné, ale materiály jsou nekvalitní. Dělají se z umělého hedvábí, ty naše z přírodního. Proto jsou dražší.“

Budoucí zaměstnance si tu vychovávají od malička. V továrně je i škola, do které chodí už tříleté děti. „Děti se učí nejdříve plést. Tak zjistíme, jak jsou zručné. Tkaní koberců je pak další krok. Učíme je, jak používat stav a dělat jednoduché koberečky,“ podotkl tkadlec a učitel Haggag Farag. 

Za den si zaměstnanci odnesou osm a půl dolaru. Koberce se pak prodávají od dvou set do osmi tisíc dolarů. V konkurenci ostatních tkalcovských velmocí patří ty egyptské mezi nejdražší.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)