Americká vláda obvinila Toyotu ze zatajování závady a navrhla pokutu

Washington - Americká vláda obvinila japonskou Toyotu ze zatajování problémů s plynovými pedály. Automobilka by za to měla zaplatit navrženou pokutu 16,4 milionu dolarů (zhruba 310 milionů korun). Na to, že se plynové pedály zasekávají v sešlápnuté poloze, se přišlo letos na začátku roku. Toyota, která je mimo jiné pověstná právě bezpečností, pak kvůli tomu svolala do servisů miliony aut. Automobilka navíc čelí řadě soukromých žalob, kvůli kterým by mohla být nucena zaplatit miliardy dolarů.

Pokuta navržená vládou je nejvyšší, o jakou kdy ministerstvo dopravy usilovalo. Představuje rovněž první oficiální výrok, že Toyota porušila bezpečnostní předpisy v USA. Proti pokutě se automobilka může odvolat během dvou týdnů. Doposud nejvyšší pokutu milion dolarů udělilo ministerstvo v roce 2004 domácí automobilce General Motors za pomalý postup při svolání téměř 600 000 vozů k opravě stěračů. Navržená pokuta ovšem neznamená pro Toyotu z finančního hlediska žádnou výraznou zátěž.

Toyota měla konat již v září

O chystaném obvinění a pokutě informoval v noci na dnešek americký ministr dopravy Ray LaHood. Ze získaných dokumentů podle něj vyplývá, že Toyota o problémech s pedály věděla již koncem září, ale kroky k jejich odstranění zahájila až v lednu.

Za nechtěným zrychlováním stojí kromě vadných plynových pedálů rovněž problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat. Automobilka dnes uvedla, že kvůli problémům s podlahovou krytinou svolá k opravě téměř 13 000 vozů v Jižní Koreji.

Ray LaHood, americký ministr dopravy

„Nyní máme důkaz, že Toyota nesplnila své zákonné povinnosti. Ještě hůře, měsíce vědomě tajili nebezpečnou závadu před americkými úřady a nepodnikli opatření k ochraně milionů řidičů a jejich rodin.“

Toyota se k pokutě přímo nevyjádřila. Uvedla nicméně, že podnikla opatření ke zlepšení komunikace ohledně bezpečnostních otázek s regulačními orgány i spotřebiteli. Analytik Jesse Toprak ze společnosti TrueCar.com očekává, že Toyota se proti pokutě navržené ministerstvem dopravy odvolá, protože by pro ni mohla mít negativní důsledky. „Tato pokuta by se mohla stát základem pro hromadnou žalobu,“ upozornil. Podle některých analytiků by však firma bojem proti pokutě zbytečně ke svým problémům se svoláváním automobilů přitahovala pozornost.

Kvůli problémům s nechtěným zrychlováním byla Toyota nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. V současnosti je přitom Toyota největší automobilkou na světě. Svou vedoucí pozici si firma vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Rozsáhlá svolávání automobilů k opravě však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.

Logo společnosti Toyota
Zdroj: ČT24