Řecko už nesmí otálet, o finanční pomoc si musí říct hned

Atény - Řecko už nemůže dál otálet a o finanční injekci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, která mu má pomoci vypořádat se s vysokým zadlužením, musí požádat hned. Řecku to doporučil hlavní analytik mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings Chris Pryce. Řecko se dál potýká s vážnými problémy a samo už několikrát naznačilo, že za tak vysoké úroky, jaké platí za nové úvěry teď, si dlouho půjčovat nezvládne.

„Teď je na řecké vládě, aby se veřejně obrátila na Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond a požádala o finanční pomoc a o podporu,“ uvedl Pryce. S eskalací problémů se zvyšují také úroky, které musí Řecko platit, což v kombinaci s nejasným postojem unie k problémům Řecka znamená, že Atény už nemohou na nic čekat.

Situace Řecka a jeho schopnost splácet dluhy se zhoršují každým dnem a během dneška se Řecku náklady na nové úroky zvýšily na nový rekord. Vychází se z dluhopisů německé vlády, které jsou v eurozóně považovány za nejkvalitnější. Řecko platí více než dvakrát tak vysoký úrok, co Německo. V reálu to vypadá tak, že úrok z řeckých cenných papírů už je vysoko nad sedmi procenty. Ruku v ruce s problémy jde propad na burze v Aténách, kde klesají především akcie bank.

Úroky z řeckých dluhopisů jsou neúměrně vysoké

„Hodnoty rozpětí mezi německými a řeckými bondy jsou dnes šílené, nejsou to hodnoty pro zemi eurozóny. Vypadá to, že Řecko je tlačeno k přijetí mechanismu pomoci,“ uvedl Panagiotis Dimitropulos z řecké Millenium Bank.

Řecko musí podle odhadů v období od konce dubna do konce května sehnat zhruba 22 miliard eur (zhruba 550 miliard korun), které potřebuje zejména na splátky starých úvěrů.

Agentura Fitch v současné době hodnotí devizové závazky Řecka známkou BBB plus s negativním výhledem. To je vůbec nejhorší hodnocení ze všech členů eurozóny.

Vydáno pod