Nečas a Paroubek by prodali část ČEZu, u jiných firem se neshodli

Praha - Ekonomická témata se stala hlavním jádrem sporu prvního televizního duelu volebního lídra Petra Nečase s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Jejich vystoupení v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se nejprve neslo v klidném tónu, v hádku se ale zvrhlo, když se dostali k tématu zadlužení ČR a vzájemně napadali svůj ekonomický program. Na přetřes došla i otázka privatizace státních podniků. Na možné privatizaci menšinového balíku akcií energetické společnosti ČEZ se volební lídři shodli. U dalších státních podniků se však názory obou politiků na privatizaci různí.

Debata přinesla především opakování už dříve známých stanovisek obou stran, které jsou hlavními favority nadcházejících sněmovních voleb. Slovních přestřelek a osobních invektiv se diváci dočkali v momentech, kdy se Nečas a Paroubek začali hádat o to, která strana nese odpovědnost za zadlužení ČR. Oba se přitom vyzbrojili papíry s grafy, kterými na sebe vzájemně mávali.

Padala slova o zločinech a lžích

Paroubek uvedl, že výsledkem vládnutí ODS byl v roce 2008-2009 schodek státního rozpočtu ve výši 286 miliard korun. Nečas to odmítl s tím, že v roce 2008 byl vůbec nejnižší schodek státního rozpočtu v dějinách, a to necelých 20 miliard. „Vy jste jako premiér v době, kdy byl šestiprocentní ekonomický růst, v roce 2006, vytvořil téměř stomiliardový deficit. To není chyba, to je ekonomický zločin neuvěřitelného ražení,“ řekl Paroubkovi. Nato ho šéf ČSSD vyzval, ať nelže.

Lídři si v souvislosti s ekonomickými tématy často skákali do řeči a dokonce se začali přít o to, kdo z nich ovládá, či spíše neovládá matematiku. „Vzhledem k tomu, že mám doktorát z přírodních věd, z fyziky, tak je matematika naopak mojí silnou stránkou,“ řekl ekonomickému inženýrovi Paroubkovi Nečas a svému rivalovi navrhl, aby si porovnali maturitní vysvědčení. Přímo v televizním studiu pak Paroubkovi věnoval svou kalkulačku, předseda ČSSD mu ji však vrátil.

Na privatizaci minoritní části balíku akcií ČEZu se lídři shodli

„Já si dovedu představit privatizaci takové části, která by udržela majoritní podíl státu v ČEZu,“ uvedl Nečas. Stát by se podle něho mohl zbavit deseti až 15 procent akcií energetické firmy, nyní státní podíl činí zhruba 70 procent. Získané prostředky ze všech budoucích privatizací by měla vláda podle Nečase využít výhradně na reformu důchodového systému. „Ten prodej deseti až 15 procent je asi rozumná věc,“ reagoval Paroubek.

ČEZ loni zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta na 51,9 miliardy korun. To je nejvyšší zisk v historii společnosti a také nejvyšší zisk jakékoli tuzemské firmy. Za rok 2008 vyplácel dividendu 50 korun na akcii, za rok 2009 se očekává mírně vyšší.

Paroubek: ČSA? Pokud bude ještě co privatizovat

S poznámkou „pokud bude ještě co privatizovat“ připustil šéf sociální demokracie ještě odprodej Českých aerolinií, které se aktuálně potýkají s miliardovými ztrátami. Další podniky, například Budějovický Budvar nebo Letiště Praha, ale sociální demokraté privatizovat nechtějí. ODS přitom připouští prodej letiště, v minulosti připravovala i prodej Budvaru.

OVM - televizní duel Nečas a Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod