Islandští divadelníci přečtou zprávu o zhroucení ekonomiky v zemi

Reykjavík - Divadelníci z Islandu tento týden zrušili svá představení, na prknech jeviště budou místo toho číst parlamentní zprávu o tom, proč se před rokem a půl zhroutila islandská ekonomika. Zmíněná analýza má dva tisíce stran. V říjnu 2008 se islandský finanční systém zhroutil. Stát převzal všechny tři hlavní banky, které do té doby prudce expandovaly do zahraničí. Zajišťovaly také příliv zahraničního kapitálu v objemu desetinásobku hrubého domácího produktu a vysokou životní úroveň. Měly i stejné dluhy, a to se zemi vymstilo.

Globální úvěrová krize srazila islandský finanční sektor na kolena, s ním i spotřebu, islandskou korunu, prudce stoupla nezaměstnanost. Vláda musela žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a evropské instituce.

„Parlamentní zpráva je kritická a životně důležitá, je to bod obratu v životě islandského národa. Rozhodli jsme se proto tímto způsobem podtrhnout její závažnost i dramatické změny, ke kterým došlo v islandské společnosti,“ vysvětlil ředitel divadla Magnus Geir Thordarsson.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Parlamentní komise zprávu publikovala s několikaměsíčním zpožděním. Islanďané si mohou její nepřetržité čtení v divadle poslechnout zdarma.