Orco před valnou hromadou navyšuje kapitál

Praha – Developerská společnost Orco zvýšila kapitál o dalších 7,1 milionu eur, tedy asi o 179 milionů korun. Už minulý týden přitom Orco navýšilo kapitál o 6,1 milionu eur. Společnost, která patří mezi přední developerské firmy ve střední Evropě včetně Česka, je před valnou hromadou. Na ní chce 26. dubna část akcionářů odvolat současné vedení. Orco je už rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Těm dluží dohromady asi 1,6 miliardy eur.

„Domníváme se, že hlavním důvodem navýšení kapitálu je obrana před nepřátelským převzetím ze strany investorů okolo Millenius Investments, kteří dle generálního ředitele Orka jednají jen v zájmu některých držitelů dluhopisů,“ uvedl analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal. Orco uvádí, že důvodem zvýšení kapitálu je získání hotovosti a důvěra investorů v restrukturalizační plán.

Orku šéfuje jeho zakladatel Jean Francois Ott. „Hlavy“ současného vedení firmy chce hlavně společnost Millenius Investments, která se v březnu dostala s podílem 7,74 procenta do čela akcionářů Orka.

Zvýšení kapitálu se uskutečnilo soukromým úpisem akcií ve prospěch společností Alandia Investissements, Neptune Invest a Lansdowne Capital. Minulý týden upsaly cenné papíry firmy AXA Investment Managers a Neptune Invest. „Jelikož očekáváme, že investoři z obou navýšení kapitálu budou podporovat současné představenstvo, tak hlasování o odvolání představenstva, které si vyžádali investoři okolo Millenius Investments, by nemělo být úspěšné,“ soudí analytik Atlantiku FT.