Řecko s pomocí eurozóny prodává výhodněji, ne ale levně

Atény – Řecko dnes prodalo vládní dluhopisy poprvé od té doby, co se v neděli ministři financí eurozóny dohodli na konkrétních podmínkách finanční pomoci. Aténám se tak podařilo snadno prodat pokladniční poukázky v plánované hodnotě 1,2 miliardy eur, tedy 30 miliard korun. Dodatečně Řecko získalo 360 milionů eur. Za nové dluhopisy však Řecko zaplatí velmi vysoké úroky, i když nižší než minulý týden.

Díky víkendové dohodě o záchranném úvěru úroky oproti minulému týdnu výrazně klesly a poptávka po dluhopisech šestkrát až sedmkrát překročila nabídku. „Je to příznivé hodnocení záchranných opatření, která byla oznámena o víkendu. Výnosy jsou však stále velmi vysoké,“ řekl Ben May z londýnské firmy Capital Economics. Jiní analytici dodávají, že vzhledem k nízkému objemu emisí byla aukce víceméně psychologickou záležitostí.

Analytik BNP Paribas Ioannis Sokos:

„Emise byla velmi úspěšná. Řecko získalo více peněz, než původně oznámilo, a vznikl několikanásobný převis poptávky.“

Od počátku roku včetně dnešní aukce si tak Řecko půjčilo na trzích k refinancování splatných dluhů a pokrytí rozpočtového deficitu přes 25,5 miliardy eur čili asi deset procent hrubého domácího produktu. Celkově budou letos Řekové potřebovat nových 53,2 miliardy eur. Na tento měsíc má vláda peněz dostatek, na květen si však bude muset opatřit dalších 11 miliard eur.  

Řecko na konci minulého roku 2009 podvádělo, proto nemá důvěru trhů

Na konci loňského roku se Řecko dostalo do dluhové krize, když kvůli vysokým dluhům a statistickým manipulacím ztratilo důvěru trhů. Úroky z řeckých dluhů prudce vzrostly a země nyní musí platit za půjčky dvakrát více než například Německo. Na hrozbu státního bankrotu Řecka reagovaly země eurozóny v březnu a tento víkend dohodou, podle níž budou připraveny půjčit Řecku spolu s Mezinárodním měnovým fondem až 45 miliard eur za pětiprocentní úrok. Víkendová zpráva v pondělí prudce snížila úvěrové náklady Řecka na trzích, které minulý týden dosáhly kritických hranic.

Řecká banka
Zdroj: ČT24