Týden.cz: ČNB diverzifikuje riziko akciemi za 35 miliard

Praha – Podle serveru Týden.cz vlastnila ke konci minulého roku Česká národní banka (ČNB) akcie v hodnotě 35,3 miliardy korun. Na konci roku předchozího přitom měla jen akcie za zhruba 9,8 miliardy korun. Část nárůstu hodnoty jde podle serveru na vrub růstu světových burz. ČNB podle serveru investuje do akcií prostřednictvím cenných papírů, které kopírují vývoj na největších světových burzách v New Yorku, Londýně, Tokiu a západoevropských kapitálových trzích.

Nejvíce akcií má ČNB od západoevropských firem

Největší hodnotu v portfoliu ČNB mají akcie západoevropských firem. Do těch investovala centrální banka 24,2 miliardy korun, dalších 7,3 miliardy představují americké cenné papíry. Do japonských akcií vložila centrální banka necelých 2,2 miliardy a zbývajících téměř 1,7 miliardy jsou britské cenné papíry. 

Ke konci roku 2009 tak investice do akcií představovaly téměř pět procent na celkových devizových rezervách. O rok dříve to přitom bylo pouze něco přes procento. Cílem investice do akcií je rozložit riziko a zvýšit výnosy. Do roku 2008 vlastnila centrální banka především dluhopisy. Investice ČNB na akciových trzích spravovaly pro centrální banku dvě velké finanční instituce BlackRock a State Street.