Přijít, splnit, odejít – motto skupiny dočasných manažerů

Praha - Tuzemské firmy začínají využívat novou efektivní službu – manažerskou činnost na dobu určitou. Vybraní odborníci tak přicházejí do firem s jasným úkolem a po jeho splnění za několik měsíců odcházejí. Zatímco v Evropě dočasní manažeři nabízejí své služby už od 70. let, v České republice se teprve prosazují. Podle odborníků ale zájem firem o ně rychle roste. V současnosti tento specifický druh externích služeb nabízí zhruba 100 českých manažerů.

České firmy jako ústecký Arcelor Mittal, Motor Jikov, Schneider Electric i mnohé další už mají s manažery na dobu určitou své zkušenosti. „Ten člověk přijde do firmy splnit konkrétní úkol a pak zase odejde. To znamená, že tam není žádná svázanost s tím prostředím firmy, která může být poněkud omezující,“ uvedla ředitelka firmy Manpower Jaroslava Rezlerová.

Firmy si však nenajímají manažery na skok pouze kvůli nepopulárním krokům. Typickou zakázkou jsou spíše konkrétní projekty, pro které stávající vedení nemá kvalifikaci a přitom by bylo zbytečné najímat někoho na stálý pracovní poměr. Tzv. interim manažer se podle obchodního ředitele M.C. Triton Hanuše Theina vyznačuje dvěma podmínkami – nemá ve firmě ani minulost ani budoucnost.

Dočasných manažerů v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

Právě tento fakt podle odborníků v praxi pomáhá. Současné vedení společnosti totiž ví, že dočasný pomocník neusiluje o jejich pozice, což umožňuje dobrou spolupráci. „Pokud tam ta podpora není, pokud je tam nedůvěra, tak většinou ty projekty nekončí dobře,“ přiznává Thein.

Za nejdůležitější část práce označují sami manažeři hned první krok – důvod jejich angažování. To přitom nebývá samozřejmostí. Mnoho firem sice má problémy, neumí je však pojmenovat. Možná i proto se u nás jako manažeři na dobu určitou zatím živí sotva stovka lidí. V Evropě jsou to podle různých průzkumů desetitisíce, obrat odvětví se počítá v miliardách eur.