Nečas: Vyvážené suroviny se nám vracejí jako potraviny, to je chyba

České Budějovice - České zemědělství musí podle předsedy vlády Petra Nečase (ODS) především usilovat o to, aby se do zahraničí nevyvážely pouhé suroviny, které se pak vracejí v podobě hotových potravinářských produktů. Řekl to při dnešním zahájení národních dožínek v Českých Budějovicích na agrosalonu Země živitelka.

„Pokud se u nás vypěstované suroviny vyváží do zahraničí, kde se z nich vyrábí potraviny, zůstává přidaná hodnota v cizině,“ uvedl Nečas. Podle něj musí čeští zemědělci pracovat na větším propojení s potravinářským průmyslem. „Záleží také na organizacích, které je (zemědělce) zastupují,“ dodal český premiér.

Nečas souhlasí s prezidentem Václavem Klausem, který ve čtvrtek na agrosalonu prohlásil, že čeští zemědělci jsou příliš závislí na dotacích, na státu a politicích. „Je to dáno relativně nízkou produktivitou našeho zemědělství, které dosahuje pouze 40 procent průměru staré evropské patnáctky,“ řekl předseda vlády. 

Zároveň však podotkl, že on i vláda vystupují proti omezení dotací z Evropské unie (EU). Nečas to vnímá jako určitou diskriminaci českého zemědělství. „Je skutečností, že tak jak byly vyjednány podmínky vstupu do EU, tak čeští zemědělci nejsou v rovnoprávném postavení k západoevropským kolegům. Naší prioritou číslo jedna je naprosto rovnoprávné postavení v přístupu k evropským fondům, k evropským dotacím, k prostředkům ze společné zemědělské politiky,“ řekl.

Podle Nečasova vyjádření by očekávaná úroda měla být v porovnání s loňským rokem vyšší. Výnosy zatím vykazují 5,6 tuny z hektaru, sklizeno je momentálně asi 95 procent úrody. „Chceme, aby se zemědělství stále rozvíjelo, protože to podporuje život na venkově,“ řekl Nečas.