ČNB: Pozor na klamavé praktiky při zprostředkování úvěrů

Praha – Česká národní banka (ČNB) dnes na svých webových stránkách varovala před možnými klamavými praktikami některých společností, které nabízejí zprostředkování bankovních úvěrů po zaplacení poplatku. Takové společnosti totiž nemají s bankami žádný vztah, a klient tak nemá získání finančních prostředků zaručeno. Centrální banka dále uvedla, že si lidé nejčastěji stěžují na malé společnosti s ručením omezeným a v této souvislosti zmiňují například společnost Bundes Finanzierung, nyní přejmenovanou na Lighthouse Financial, nebo společnost Dubai Investment & Real Estate.

Mluvčí ČNB Marek Petruš

„Česká národní banka doporučuje občanům zvýšenou obezřetnost. Doporučuje ověřit si u banky, jejíž produkt je nabízen v rámci zprostředkování, zda má s poradcem nebo zprostředkovatelem uzavřenou smlouvu.“

Lidé často podepisují smlouvy, kterým nerozumí, a tudíž nevědí, jaká rizika z nich plynou. Zbytečně se potom dostávají do potíží. Klient by také neměl přistoupit na úhradu poplatků za zprostředkování předem. Nejdřív je potřeba ověřit si vztah zprostředkovatelské firmy k bance.

Připojištění si kvůli úvěru není třeba zařizovat

ČNB dále upozorňuje, že poradci a zprostředkovatelé v řadě případů po klientech požadují i uzavření penzijního připojištění nebo životního pojištění pod záminkou zvýšení důvěryhodnosti žadatele u bank. Klient se ale posléze může dostat do situace, že úvěr nezíská, zároveň se však zaváže k měsíčním platbám za jiný produkt, jehož předčasné vypovězení zpravidla vede k významným finančním ztrátám.

Na takové praktiky již loni poukázala Raiffeisenbank. Veřejnost tenkrát informovala o tom, že se společností Bundes Finanzierung (BF) nepodepsala žádnou smlouvu o spolupráci a nijak se nezavázala poskytovat úvěry lidem, kteří mají s touto firmou smlouvu. Prohlášení vzniklo v návaznosti na požadavky klientů firmy BF.

Nekorektní společnosti podnikají na základě živnostenského povolení a nepodléhají dohledu České národní banky. Dohled nad ochranou spotřebitele však vykonává Česká obchodní inspekce.