Virtuální kanceláře letí vzhůru

Praha – Počet uživatelů, kteří v Česku využívají virtuální kancelář, letos opět vzrostl. Zatímco loni ke konci března jich bylo asi 10 tisíc, letos jich je ve stejném období už téměř o pět tisíc více. Největší zájem mají podnikatelé tradičně o Prahu. Nejvyšší nárůst ovšem zaznamenala Ostrava. Analýzu poskytla společnost Office House, která je jedničkou na českém a slovenském trhu v poskytování obchodních sídel a provozování virtuálních kanceláří.

Virtuálním kancelářím se daří také v Ostravě

Virtuální kancelář zákazníkům nabízí registrační sídlo nebo korespondenční  adresu. Vedle toho může klient využívat i administrativní zázemí. Takových služeb v hlavním městě využívá přes 11 tisíc podnikatelů, což je zhruba o tři tisíce více než ve stejném období loňského roku. Hlavním důvodem zvýšeného zájmu o Prahu je podle obchodní ředitelky Office House Márie Ščamburové image. Řada podnikatelů ovšem prý stěhuje svoje sídlo do Prahy také kvůli úřadům.

Raketově také vyletěl počet uživatelů virtuálních kanceláří v Ostravě. Vzrostl o více než 130 procent. V současnosti je jich tak v Ostravě zaregistrovaných 1 700. Virtuální kancelář v Brně pak využívá okolo 1 500 podnikatelů. Růst zájmu o virtuální kanceláře také výrazně podpořila ekonomická krize.

Obchodní ředitelka Office House Mária Ščamburová

„Řada podnikatelů k nám přišla hlavně z důvodů ušetřit náklady za provoz klasické kanceláře. Tito podnikatelé nejčastěji pracují doma, my se jim pak staráme o provoz virtuální kanceláře, tedy že na základě dohody jim podle stanovených instrukcí přijímáme a přeposíláme poštu, vyřizujeme telefonní hovory a zařizujeme drobné administrativní práce.“