V Česku letos vznikne nejméně obchodních center od roku 2000

Praha - V letošním roce bude v Česku dokončeno „pouhých“ 120 000 metrů čtverečních obchodních center, což je nejnižší číslo od roku 2000. Informace přinesla realitní poradenská společnost DTZ. Jedinými dvěma většími projekty ve výstavbě jsou Galerie Harfa v Praze, která bude mít 42 000 metrů čtverečních, a druhá fáze projektu Forum Liberec s 22 000 metry čtverečními. „Kromě těchto dvou větších projektů pak budou převažovat menší retail parky ve městech pod 50 000 obyvatel,“ uvedla Lenka Hartmanová, analytička DTZ.

Podle realitního odborníka Martina Kubíka z DTZ začíná být maloobchodní trh v Česku nasycený: „Důkazem, že maloobchodní trh v České republice začíná být saturovaný, je chování diskontních řetězců. Ještě před dvěma lety se vyhýbaly městům s méně než 30 000 obyvateli, nyní jsou v jejich plánech i města a obce pod 5 000 obyvatel.“

V Česku podle DTZ nabízí možnost dalšího rozvoje obchodních center už jen Moravskoslezský kraj. Region se svou kupní silou prý patří mezi poslední regiony republiky, kde je ještě prostor pro expanzi tradičnějších obchodních center s vyšším zastoupením módy. „Obávám se, že další lokality s takovým potenciálem již v ČR nenajdeme,“ soudí Kubík. V přepočtu na 1 000 obyvatel má Ostrava nejnižší výměru nákupních center a retail parků v porovnání s ostatními městy nad 100 000 obyvatel.

Staví se také méně kanceláří, hlavně v Praze

Developerský útlum se v ČR dotkl také kancelářských budov. Například v Praze poprvé od roku 2006 nebyla v prvním čtvrtletí dokončena žádná. Za celý rok 2010 bude v hlavním městě dostavěno kolem 55 000 metrů čtverečních kanceláří, uvedlo sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum. Pokud se odhad naplní, bude to meziroční propad o 66 procent.