Polovina výstaviště v pražských Letňanech se bude bourat

Praha – Výstavní haly společnosti Terinvest, které zabírají zrhuba polovinu plochy výstaviště v pražských Letňanech do čtyř měsíců zmizí. S jejich bouráním začne firma bezprostředně po skončení nynějšího mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper. Zbourat by se ale nakonec mohlo celé výstaviště. Za vším jsou spory Terinvestu s firmou ABF. Ta chce naopak areál modernizovat.

Symbol letňanského výstaviště – zkratka PVA – byla demonstrativně odstraněna už v pátek odpoledne. Tři haly za zhruba dvě stě milionů korun se začnou bourat v následujících dnech. „Myslím si, že postupně se zbourá všechno, protože to území není stabilizované pro tento účel. Územní rozhodnutí, které zde platilo, končí rokem 2010,“ míní jednatel Terinvestu Jiří Šviga.

Konec nebo rozvoj

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Konkurence je ale zcela opačného názoru. Podle Radomíra Dočekala, generálního ředitele firmy ABF, která se od 1. července stane výhradním provozovatelem areálu, má před sebou letňanské výstaviště zářnou budoucnost. „My tomu věříme, protože ty areály chceme rozvíjet, máme dlouhodobé nájemní smlouvy na pozemky, takže chceme budovat nové haly,“ tvrdí.

Investice za stovky milionů by tak měla jít například do přestavby vstupní haly na multifunkční budovu. Původně plánované akce Terinvestu budou naopak nejspíše přesunuty jinam. Například mezinárodní veletrh hraček, her a potřeb pro děti Itea 2010, který se měl původně konat v Letňanech, bude přesunut na Výstaviště v Holešovicích. Stejné místo bude možná hostit také příští ročník Amperu.

Společnost PVA servis, která je správcem pozemku, končí k 30. červnu 2010 společné provozování a správu areálu. „Z tohoto důvodu dostali všichni smluvní partneři, zajišťující služby v areálu k tomuto datu výpověď a bude obtížné obnovit plnou funkčnost areálu, technický servis a rozvody sítí,“ uvedla dnes firma na svých stránkách.

Kvůli letňanskému výstavišti se ABF kromě Terinvestu soudí i s pražským magistrátem. Firma Prahu zažalovala kvůli nedodržení smlouvy, podle níž mělo město firmě dodat pozemky, na nichž pak měl ABF vybudovat nové výstaviště. Podle magistrátu ale byla smlouva nevýhodná.