Firmy v insolvenci představují pro banky miliardové sumy

Praha - Rostoucí trend zaznamenává objem pohledávek za zkrachovalými podniky, které se snaží tuzemské banky vybojovat v rámci insolvenčních řízení. Podle serveru Euro.cz bojují banky v insolvenčních kauzách o miliardy korun, výtěžnost dluhů bude podle nich ovšem velmi nízká. Například Komerční bance uvázlo v konkurzních řízeních nejméně 12 miliard, o deset miliard nižší číslo pak hlásí Česká spořitelna.

Podle serveru má v konkurzech značný objem prostředků Komerční banka. „Insolvenčních řízení, ve kterých banka vystupovala na straně věřitele s přihlášenou pohledávkou přesahující částku padesáti milionů korun, bylo celkem 34, přičemž celková výše takto přihlášených pohledávek činila 12,2 miliardy korun,“ prohlásila Marie Petrovová z tiskového oddělení banky.


V případě Komerční banky se tak za poslední rok zvýšil objem těchto pohledávek o 1,4 miliardy korun. Pohledávky menší než padesát milionů korun banka do výpočtů nezahrnuje, neboť vzhledem k nízké výtěžnosti se jedná o zanedbatelnou sumu.

České spořitelně v pohledávkách váznou zhruba dvě miliardy

Česká spořitelna, která je co do počtu klientů největší českou bankou, má jako věřitel v insolvenčních kauzách přihlášené pohledávky za zhruba dvě miliardy korun. „Celkově je to asi 0,4 procenta ze všech našich pohledávek,“ uvedla pro Euro Pavla Langová z tiskového oddělení spořitelny. Ještě v roce 2008 přitom banka tvrdila, že se jedná maximálně o několik set milionů korun. Komerční banka a Česká spořitelna jsou přitom jediné banky, které zveřejňují výši pohledávek vymáhaných v konkurzech.

Naopak ČSOB odmítla tato data zveřejnit. Podle odhadů Eura ale i tato společnost bude mít v konkurzech pohledávky ve výši několika miliard korun. Čísla nezveřejňuje ani Raiffeisenbank.

Podle Eura banky odhadují výtěžnost dluhů v insolvenčních kauzách jako velmi nízkou. Například Komerční banka ve své výroční zprávě za rok 2008 uvádí průměrnou návratnost ve 20procentní výši.