Také letos vzrůstá počet odhalených pojistných podvodů

Praha - Také začátek letošního roku se nese v duchu vyššího počtu odhalených pojistných podvodů. Důvodem růstu pokusů o pojistné podvody je zřejmě souvislost s ekonomickou krizí, jak vyplývá z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Mezi podvody patří podle světových statistik zhruba každý sedmý případ, který ohlásí klient pojišťovnám.

V prvním čtvrtletí letošního roku odhalili například likvidátoři a detektivové České pojišťovny pojistné podvody za více než 97 milionů korun. Počet podvodů se pak meziročně zvýšil o 70 procent. Podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka se tak potvrzují odhady odborníků, kteří nárůst pojistných podvodů dávají do souvislosti s ekonomickou krizí.

Podle mluvčího Kooperativy Milana Káni pokračoval v prvních třech měsících roku loňský trend, konkrétně se objem odhalených podvodů zvýšil o zhruba pětinu: „Celkem jsme prokázali 90 pojistných podvodů v celkové hodnotě 25 milionů korun, zatímco loni to bylo pouze za 21 milionů korun.“

Výplatu plnění z důvodu podezření na pojistný podvod za 17 milionů korun pak za první čtvrtletí pozastavila ČSOB Pojišťovna. Dle mluvčího pojišťovny Tomáše Hejdy jde o druhou největší uchráněnou částku za stejné období v posledních pěti letech.

Nejvíce odhalených podvodů v Jihočeském a Středočeském kraji

Česká pojišťovna zaznamenala nejvíce odhalených podvodů v krajích Jihočeském a Středočeském a také v Praze a v Libereckém kraji. Naopak nejméně se pokoušeli podvádět obyvatelé v krajích Vysočina, Královéhradeckém a Zlínském. Největší kvartální skok pak zaznamenala pojišťovna podle Bálka v jižních Čechách, kde její detektivové odhalili podvody v desetinásobné hodnotě proti loňsku.

Škody v pojištění motorových vozidel nadále dominují podvodům, například u Kooperativy představují asi 70 procent všech případů. „V loňském roce jsme ale také prověřovali více podezřelých pojistných událostí, kde byla škoda způsobena požárem. Nejčastěji šlo o vyhořelé provozovny a skladové budovy. Do jaké míry toto lze považovat za trend páchání podvodů, se ukáže až v průběhu letošního roku,“ vysvětlil Káňa.

Klienti se u pojištění motorových vozidel snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla, na jejichž základě žádají větší odškodnění. Ke snížení prevence směřující k omezení pojistných podvodů podle pojišťoven přispívá i zvýšení limitu pro povinné hlášení dopravní nehody policii. K fingované dopravní nehodě je prý jen velmi úzký počet zpravidla „ostřílených“ pachatelů schopen přivolat policii.

  • Kooperativa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1541/154068.jpg
  • Dopravní nehoda autor: HZS Zlínského kraje, zdroj: www.hzs-zlkraje.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1553/155248.jpg