Světoví producenti zemního plynu chtějí jeho ceny provázat s ropou

Vahrán - Jako pojistku proti poklesu cen energetických komodit hodlá skupina velkých světových producentů zemního plynu navázat jeho ceny na světové ceny ropy. O tomto kroku dnes informoval v alžírském Vahránu ruský ministr energetiky Sergej Šmatko, který tak promluvil za své kolegy z fóra exportérů plynu (GECF). Ve Vahránu se sešlo 11 ministrů ze zemí, jejichž přírodní rezervy zemního plynu představují zhruba 70 procent jejich světového objemu.

„Všichni ministři souhlasí s našimi snahami a nadále podporují naše úsilí navázat plyn na ropu,“ uvedl ministr. Ovšem nedodal žádný časový rámec, kdy by se tak mohlo stát. Dodal jen obavy z myšlenky zavést podobné daně jako na uhlí na zemní plyn, který označil za ekologicky nejvstřícnější fosilní palivo.

Šmatko vyzval k navázání cen plynu na ceny ropy už loni v prosinci ostatní členy fóra GECF Katar, protože ceny plynu loni zůstaly nízko a nekopírovaly ropu. Producentské země se obávají, že nízké ceny plynu, které jsou důsledkem vysokých přebytků na trhu a globální hospodářské recese, by mohly ohrozit investice v sektoru. To by se v budoucnu projevilo na zásobování.

Členové fóra plánují, aby se z organizace stal kartel, který jako Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude mít vliv na světové ceny své suroviny. GECF totiž dnes takovou mocí nevládne.