Účet za finanční krizi: 2,3 bilionu dolarů

Washington – Finanční krize stála světové banky podle odhadů Mezinárodního měnového fondu dohromady 2,3 bilionu dolarů, tedy víc než 43 bilionů korun. Přes hrozivou výši ztrát je konečný výsledek o poznání příznivější než měnový fond čekal ještě loni na podzim, kdy počítal s víc než 2,8 biliony dolarů. Může za to hlavně rychlejší oživení světové ekonomiky. Svět však ještě stále nemá vyhráno, ohrožují ho hlavně vysoké dluhy vlád některých států.

Finančními trhy už nyní otřásá řecká dluhová krize, která je sice podle měnového fondu zvláštním případem, vyvolává ale obavy z vysoké zadluženosti dalších zemí.

„Rizika pro globální finanční stabilitu se zmírnila s tím, jak hospodářské oživení získalo na síle,“ uvedl MMF. Nervozita investorů ze státních dluhů, které v důsledku finanční krize a hospodářské recese prudce narostly, by však podle fondu mohla podkopat dosavadní pokroky ve zlepšování finanční stability.

Podle fondu existuje nebezpečí, že zhoršování úvěrové bonity zadlužených zemí by se mohlo přelít do domácích bankovních systémů a poté i do reálné ekonomiky. Investoři budou požadovat u vládních dluhopisů vyšší úroky, což bude zvyšovat náklady na úvěry veřejného, ale i soukromého sektoru.

Zprávu o finanční stabilitě vydal fond před čtvrtečním zahájením jarního zasedání mezinárodních finančních institucí ve Washingtonu. Ve středu MMF vydá pololetní výhled světové ekonomiky World Economic Outlook. Zástupci fondu budou ve středu jednat v Aténách o finanční pomoci Řecku s řeckou vládou, Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou.