Přeprava zásilek dohání zpoždění a běží na 150 procent

Praha - Každý den z Ruzyně odlétá v průměru sedm letadel naložených jen balíky. Právě zásilkovým společnostem stopka ve vzdušném provozu způsobila nemalé problémy třeba s dovozem chemikálií nebo vzorků krve do zahraničních laboratoří. Sklad s mezinárodními zásilkami začal ožívat až ve středu po sedmé večer, kdy se na letiště začaly sjíždět kamiony. Všechny zásilky by se tak ke svým příjemcům měly dostat včas.

„V rámci Evropy bylo zpoždění otázkou 24 až 72 hodin,“ uvedl ředitel leteckých terminálů společnosti DHL David Hnízdil. Ze zámoří, konkrétně pak Austrálie, Oceánie a Spojených států, se zásilky zdržely o tři až pět dní. Aby se síť hned nezahltila, byly omezeny hmotnostním limitem 50 kilogramů.

Podobná situace jako na ruzyňském letišti je v posledních hodinách i na České poště. V centrálním skladu se za dobu, kdy zůstalo prázdné nebe, nahromadilo přes pět tun listovních zásilek a přes 5500 balíků, což je zhruba sedmkrát více než za normálního provozu. I tady distribuční centrum ožívá v nočních hodinách a jede na plné obrátky, jak říká mluvčí pošty Ivo Mravinac: „Zásilky po Evropě už sviští v normálním režimu, výjimkou jsou ale zásilky z Ameriky, do včerejšího dne nedorazila ještě ani jedna.“

Reportáž Petry Pakostové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Zásilkové společnosti počítají s tím, že také expresní služby kompletně obnoví během několika dnů. Gurmáni se dočkají cizokrajných ryb, květináři zase budou mít plné obchody importovaných růží a slunečnic.