Tripartita našla lék pro nemocnou ekonomiku

Praha - Ve Strakově akademii se naposledy před volbami sešli zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Jednání tripartity se oproti předpokladům protáhlo. Sociální partneři totiž vládě vyčetli, že při realizaci 38 společných opatření proti krizi sleduje jen svoje cíle. Výsledkem schůzky je nová dohoda o třinácti bodech, která by měla vést k ozdravení české ekonomiky.

Nová dohoda o třinácti bodech, které mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize, obsahuje například dostavbu jaderné elektrárny Temelín, rekonstrukci uhelné elektrárny Prunéřov, vybudování jezů na Labi či audit výdajů ze státního rozpočtu.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil:

„My jsme v první řadě sledovali dva cíle – nastartovat ekonomický růst a udělat férové prostředí. A zdálo se nám, že to vláda nenaplnila.“

Poslední jednání tripartity před volbami (zdroj: ČT24)

Dohodnutá opatření by měla posílit a zlepšit podnikatelské prostředí, úroveň a efektivnost státní služby, zabránit odtoku peněz z veřejných rozpočtů a vést k dobudování dopravní a průmyslové infrastruktury. „Jsou to věci, které by měly vést k obnovení růstu,“ řekl premiér Jan Fischer.

Jan Fischer prezentoval určitý nový model jednání tripartity – a to na expertní úrovni. Vždy příslušný ministr, kterého se jednání týká, by svolal jednání se sociálními partnery na nejvyšší úrovni, to znamená s nejužším vedením. Podle premiéra by se tak celé jednání tripartity mohlo posunout dál.