Senát schválil navýšení limitu pro pojištění bankovních vkladů

Praha – Senát dnes přijal novelu bankovního zákona, která navyšuje limit pojištění bankovních vkladů na dvojnásobek. Místo dosavadních 50 tisíc eur budou pojištěny vklady až do 100 tisíc eur, tedy asi 2,5 milionu korun. Změna by měla platit od příštího roku. Zároveň schválil nová pravidla pro fungování ratintových agentur. Senát dnes vrátil zpět do sněmovny zákon o České národní bance (ČNB), který má upravovat její činnost po přijetí eura.

Eduard Janota ale již dříve ujistil, že banky kvůli tomuto opatření nebudou zvyšovat své poplatky. Novela také zkracuje lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady na dvacet pracovních dnů. Novela dále mění příspěvek bank do fondu. Finanční instituce do něj přispívají desetinou procenta z pojištěných vkladů. Nově ho budou platit čtvrtletně ve výši 0,04 procenta z průměrného objemu pojištěných vkladů za předchozí čtvrtletí.

Výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová:

„Jak Poslanecká sněmovna, tak Senát pochopily důležitost tohoto dokumentu a návrh zákona se podařilo schválit ještě v dubnu.“

Senátoři chtějí rozšířit povinnosti České národní banky

Nový zákon o ČNB, který má upravit její fungování po přijetí eura, se vrací do sněmovny. Senátoři se rozhodli vrátit normu poslancům, protože chtějí rozšířit povinnost ČNB předkládat zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem nejen sněmovně, ale i Senátu. Zákon má odloženou platnost až do doby přijetí eura. Zatím není jasné, kdy to bude, Česko totiž datum vstupu do eurozóny dosud nestanovilo.

Ratingové agentury budou mít nová pravidla

Novela zákona se také zabývala ratingovými agenturami. Ratingové agentury, které hodnotí úvěrovou spolehlivost dlužníků, se budou muset v Česku letos nově registrovat a řídit se závaznými pravidly pod pokutou až dvacet milionů korun. Dohlížet na ně bude Česká národní banka. Norma, jejíž přijetí vyžaduje Evropská unie, nyní poputuje k podpisu prezidenta. Agentury bude registrovat centrální banka. V případě zjištěných nedostatků bude moci přijmout vůči agenturám nápravná opatření.

Nová pravidla pro regulaci ratingových firem začala v Evropské unii platit 7. prosince. Ministr financí Eduard Janota uvedl, že zákon musí platit do 7. června, kdy má také nabýt účinnosti. Opatření jsou reakcí Evropské unie na celosvětovou finanční krizi a mají posílit důvěryhodnost ratingových agentur. Agentury přitom byly některými experty i politiky označovány za spoluviníky finanční krize, neboť některé cenné papíry a strukturované finanční produkty ohodnocovaly nepřiměřeně vysoko.

  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66541.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1424/142326.jpg