Rostoucí ceny polymerů zvýšily i zisky Pegasu Nonwovens

Znojmo - Výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens stoupl za první pololetí letošního roku meziročně čistý zisk o 14,3 procenta na 10,8 milionu eur (262,5 milionu korun). Výnosy stouply meziročně o 20 procent na 82,6 milionu eur (dvě miliardy korun). Podle společnosti hrál klíčovou roli ve vývoji výnosů pokračující růst cenových indexů polymerů.

Za prvních šest měsíců roku činil provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním (ukazatel EBITDA) 15,3 milionu eur (371,5 milionu korun), což znamená pokles oproti předchozímu roku o 6,2 procenta. „Jsem rád, že mohu potvrdit původní celoroční výhled ukazatele EBITDA oznámený v březnu tohoto roku. A to i přes nižší hospodářský výsledek dosažený v prvním pololetí, který byl významně ovlivněn výrazným růstem cen polymerů, které dosáhly v dubnu historických maxim,“ prohlásil generální ředitel společnosti František Řezáč.

„V posledních týdnech však registrujeme pokles cen hlavních vstupních materiálů a věříme, že negativní dopad zpoždění v přenesení cen z prvního pololetí bude do konce roku významně kompenzován a ve spojení s novou očekávanou kapacitou dojde k dosažení plánovaného celoročního provozního výsledku,“ dodal Řezáč.

Celkové výnosy se pak v druhém čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšily o 20,8 procenta na 41,6 milionu eur (zhruba miliarda korun). Za stejné období letoška dosáhl Pegas čistého zisku ve výši 4,4 milionu eur (106,8 milionu korun), tedy o 147,7 procenta více než ve stejném období roku 2010. Za výsledky stojí vliv nižších odpisů a vyšších kurzových zisků.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě. V provozních společnostech na Moravě zaměstnává Pegas přes 400 lidí. Pegas Nonwovens se zaměřuje na výrobu netkaných textilií na bázi polyetylenu a polypropylenu pro hygienické potřeby, průmysl, stavebnictví, zemědělství a další specializované sektory. Textilie jsou primárně využívány pro výrobu dětských plenek, dámskou a intimní hygienu.